Dünya

Ukrayna, Kerç Boğazı krizi sebebiyle Rusya’yı uluslararası mahkemeye verdi

Ukrayna, Kerç Boğazı’nda yaşanan kriz nedeniyle, Rusya’yı beynelmilel duruşmaya verdiğini duyurdu. Mevzuya ait söyleme Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba’dan geldi. Emellerinin yalnızca hakı sağlamak olduğunu ifade eden Kuleba, “Bugün, beynelmilel duruşmaya müracaatımızı yaptık. Ukrayna Abideyi ismini verdiğimiz bu gördüğünüz belgeler, reellere, delillere ve hukuksal pozisyonlarla sabrettirilerek sistemli ve nitelikli bir biçimde tertip edilmiştir. Duruşma sürecini ülkemizi temsilen dayanakçım Yevgeniy Yenin yürütecektir. Biz yalnızca hak istiyoruz. Ukrayna Devlet Başkanlığı Büroyu, Dışişleri Bakanlığı, Hükümet ve Hak Bakanlığı yetkilileri herkes yalnızca hak istiyor” biçiminde konuştu.

Öte yandan Ukrayna Dışişleri Bakan Destekçisi Yevgeniy Yenin tarafından yapılan söylemede, “Hiçbir ayrıntıyı sıçramadık. Kerç Boğazı’nda alıkonulan 3 gemi ve 24 denizcimiz sebebiyle 22 Mayıs’ta veya en geç hafta sonu beynelmilel duruşmaya başvurumuzu yapacağız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin dünya standartlarına göre hazırlıklarımızı yaptık. Mağdur edilen denizcilerimiz için parasal ve manevi tazminat da isteyeceğiz” ifadeleri kullanılmıştı.

Rusya Deniz Güçleri, 2018 senesinin Kasım ayında Kerç Boğazı’nda Ukrayna Donanmasına ait Nikopol, Yanı Kapu ve Berdyansk adlı 3 gemiyi durdurup 24 tayfayı nezaretine alarak gemilere de el koymuştu. Daha sonra görülen duruşma ve yapılan diplomatik görüşmeler neticesinde Rusya, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile uyuşarak 3 gemi ve 24 Ukraynalı denizciyi Ukrayna’ya teslim etmişti.

Bekir Aşikar

Sıradaki Haber :  Belçika’da korona virüs kısıtlamaları yürürlüğe girdi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu