Dünya

Ukrayna’da normale dönüş süreci başladı

Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan ve tüm dünyaya dağılan yeni tip korona virüs Covid-19 salgınına müteveccih alınan ihtiyatlar bir hayli ülkede rahatlatılıyor. Ukrayna’da takribî 2 aydır karantina uygulanırken yetkili makamlarca alınan kararlar güzergahında, ülkede yaşam bugünden itibaren bayağıya dönmeye başladı. Ülke genelindeki hoşluk salonları ve kuaförler yine hizmet vermeye başladı. Lokanta ve kafelerin sokak üzerideki yazlık ve teras kısımları sosyal mesafe kaidelerine uygun olarak alıcı kabul ederken alışveriş merkezleri, müze ve kütüphaneler de yine kapılarını açtı.

İkinci safha 22 Mayıs’ta

Ülkede ilkokul, lise ve üniversiteler ise kapalı kalmaya devam edecek. Havaalanları, toplu taşıma taşıtları ve metrolar da kapalı olacak. Bayağılaşmanın ikinci düzeyinin 22 Mayıs’ta uygulamaya konulacağı bildirilirken 22 Mayıs’tan itibaren hava sahası yine açılacak. İlk etapta Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, İngiltere ve İsrail’e uçuşlar başlatılacak.

Takribî 4 milyon şahıs işsiz kaldı

Ukrayna hükümeti tarafından sürdürülen karantina süreci süresince metrolar kapatıldı, toplu taşıma taşıtları güvenlik eforları ve sıhhatçiler dışında herkese menedildi. Besin sektöründe hizmet veren şirketler ve alışveriş merkezleri de kapatıldı. Karantina sebebiyle şirketler faaliyetlerini durdurunca takribî 4 milyon şahıs işsiz kaldı ve ülke ekonomisi yüzde 2.12 oranında küçüldü.

Değişik ülkelere çalışmak için giden 500 bin Ukraynalı da ülkeye dönerken devlet bütçesinin kazanç kaynağı yüzde 6 küçüldü. Yurttaşların besin alışverişi yapma oranı takribî yüzde 3, sıhhat malzemeleri tüketimi yüzde 10 oranında arttı. Ülke de 10 milyon maske satılırken tekstil mahsulleri alımı ise yüzde 90 düştü. Mazot alım oranı da yüzde 16 oranında geriledi.

Öte yandan, Ukrayna Sıhhat Bakanlığı’ndan yapılan son söylemelere göre ülke genelindeki olay rakamı 15 bin 648’e, can kaybı rakamı 408’e, iyileşenlerin rakamı ise 3 bin 288’e yükseldi.

Sıradaki Haber :  Rusya'da bir günde en yüksek ölü sayısı kayda geçti

Bekir Belirgin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu