Dünya

Uluslararası Af Örgütü’nden Irak Başbakanına mektup

Beynelmilel Bağışlama Teşkilatı tarafından Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi’ye sevk edilen sarih mektupta ülkedeki muhacirlerle protestocuların gidişatına değinerek yeni hükümetin senelerdir cezadan kaçma olgusuna bir son verilmesini istedi. Ülkede geçtiğimiz senenin Ekim ayında başlayan işsizlik, kamu hizmetleri eksikliği ve yolsuzluklara müteveccih protestolara idare tarafından hunharca karşılık verilmesi neticeyi suratlarca insanın can vermesine ve binlerce insanın yaralanmasına neden olduğunu belirtti.

Protestoculara Haşdi Şabi gruplarının yanı gizeme kimliği bilinmeyen bireylerce kurşun, av tüfeği, belirgin nişancı, gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahale edildiğini ileri süren teşkilat, yeni hükümetin güvenlik eforlarının vazifesinin protestocuları gözetmek olduğuna dair güvence vermesi gerektiğini söyledi.

Irak’ta 2014’te terör örgütü DEAŞ’ın gelmesiyle beraber yaşanan göç vakalarına değinen teşkilat, DEAŞ ile irtibatı olduğu şüphelenen Iraklı muhacirlere uygulanan toplu cezalandırma şeklinin kabul edilmez olduğunu ve uzun senelerdir ülkede insan hakları ihalelerinde bulunanların haktan kaçmalarına izin verilmemesi gerektiğini belirtti.

Irak’ta 1 Ekim 2019’dan bu yana devam eden protestolarda takribî 500 gösterici güvenlik eforlarının sert müdahalesi soncu yaşamını kaybederken 10 bine yakın şahıs da yaralanmıştı.

Abdulkadir Hacıoğlu

Sıradaki Haber :  Pakistan'ı muson yağmuru vurdu: 24 ölü, 18 yaralı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu