Gündem

Üşüttüm diyene koronavirüs testi

Türkiye’de şu anda pozitif olayların temaslılarından şikâyeti olanlara ve sağlık kurumuna müracaat etenlere koronavirüs testi yapılıyor. Virüsün dağılma süratinde yaşanan düşüş ve alınan temkinlerin tesiri ile beraber sağlık kurumu müracaatları giderek eksildi. Bu nedenle günlük test rakamı düştüğü için, Bilim Heyeti, koronavirüs bulguları arasına soğuk algınlığının da dâhil edilmesini, bu şikâyetle sağlık kurumuna müracaat etenlere de Covid-19 testi yapılmasını gündeme aldı.

TEST KAPASİTESİ ARTTI
Türkiye’nin günlük koronavirüs test kapasitesinin 80 bine yanaştığı, bu kapasitenin özellikle bayramdan sonra açılacak iş yerlerinde çalışanlar, erişim personeli, banka çalışanları, trafik polisleri gibi cemiyetin değişik kesimleri için kullanılacağı kaydolunuyor. Temasın yüksek olduğu restoran ve kafelerde kasiyer ve garson olarak çalışanlar ve 15 Haziran’dan sonra açılması beklenen anaokulu çalışanlarına da test yapılacak.

FİLYASYON TAKIMLARI GENİŞLİYOR
Koronavirüsle gayrette elde edilen galibiyette büyük hisse sahibi olan filyasyon takımlarının rakamı da her geçen gün çoğalıyor. Yalnızca İstanbul’da filyasyon takımındaki sağlık görevlisi rakamı 3 bin 600. Türkiye genelinde ise bu sayı 20 bine yanaştı. Pozitif olayların temas ettikleri bireyleri tarayan bu takımların, önümüzdeki süreçte tarama çemberini genişleterek temaslılardan şikâyeti olmayanlara da test uygulaması düşünülüyor. Temaslıların temas ettikleri bireyler de takibe alınacak. Hâlen bazı şehirlerdeki Organize Sanayi Bölgesilere kurulan mobil laboratuvarların rakamı artırılacak, bayramdan sonraki süreçte özellikle büyük fabrikalarda çalışanların tamamına test yapılacak.

YEREL YALITIMLAR
Bilim Heyeti de önümüzdeki süreçte test rakamının belirli bir kapasitenin altına düşürülmemesi gerektiğini korunuyor. Heyet aboneleri özellikle haziran ayından sonra, bir hayli kısıtlamanın kaldırılacağını, bu nedenle virüsün yayılımını önlemek için yerel yalıtım metodunun daha fazla kullanılabileceğini dile getiriyor. Bilim Heyeti aboneleri “Zati şu anda apartman, cadde ve mahalle bazında yalıtım uygulanıyor. İlerleyen süreçte yerel yalıtım usulü daha çok kullanılır olacak. Zira bir zaman sonra olay rakamları eksilecek, bir kentte veya ilçede tek tük olaylar çıkacak. Bu nedenle tüm kentte kısıtlamalar getirilmesi yerine, virüs bulaşan bireyler ile temaslılarının izole edilmesi gerekecek. Misalin virüsün odağı başından beri İstanbul’du, ancak son günlerde minik şehirlerde yeni odaklar oluştu. Bu odaklar bulundukları bölgede izole ediliyor. Bu tip gidişatlarda yalnızca sağlık kurumuna müracaatlarda değil, o bölgede herkese test yapılması gündeme kazanç” değerlendirmesini yaptı.

Sıradaki Haber :  Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Sümela Manastırı açıklaması

Türkiye Gazetesi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu