Gündem

Yasaktan sonraki ilk güne dikkat

Türkiye’deki koronavirüs hadiselerinde görülen düşüş meyli ile beraber bugünden itibaren, klasikleşme adımlarının ilk safhası başlıyor. Ayrıca, caddeye çıkma yasağından sonra, özellikle her pazartesi ve salı günü yaşanan yoğunlukla beraber, AVM, berber ve kuaförlerin açılacak olmasının, hadise tablosuna yansımaları dikkatle takip edilecek. Rastgele bir negatiflik yaşanırsa, yine bazı temkinler gündeme gelecek.

HAFTA BAŞI DÜŞÜYOR
Günlük koronavirüs hadise tablosunda da, caddeye çıkma yasaklarından sonra yaşanan yoğunlukların yansıması görülüyor. 23 Nisan’daki 4 günlük caddeye çıkma yasağından sonra, 27 ve 28 Nisan’da yaşanan kalabalıkların negatif tesiri, geçtiğimiz hafta 5-6 Mayıs tarihlerinde görüldü. 4 Mayıs’ta günlük hadise bin 614, hadise-test oranı ise yüzde 4,5 olarak reelleşti. Ancak, 27 ve 28 Nisan’daki kalabalıklardan kaynaklanan temas sebebiyle bir hafta sonra 5-6 Mayıs tarihlerinde hadise rakamları arkasıydı. 5 Mayıs’ta test-hadise oranı yüzde 5,5, 6 Mayıs’ta yüzde 7,4, 7 Mayıs’ta ise yüzde 6,5 oldu. Geçtiğimiz hafta süresince özellikle İstanbul’da yaşanan kalabalıkların tesiri de 12 Mayıs’tan itibaren görülecek.

UZMANLAR EVHAMLI
Bilim Heyeti abonesi Prof. Dr. Hasan Tezer, caddeye çıkma yasaklarından sonra hafta başında yaşanan kalabalıklardan dinlediği evhamı dile getirerek “Son iki haftadır, caddelerdeki yoğunluğun yansımasını hadise çoğalışı olarak görüyoruz. Kaidelara uysaydık, bugün binli sayıları konuşuyor olacaktık. Biz henüz işin başındayız, ikinci dalgaya tutulma tehlikeyi var. AVM, berber ve kuaförlerde kaidelere uyulmazsa hadiseler çoğalır. Böyle olursa, yine kaide getirilir, hatta daha sıkı temkinler kazanç” ihtarı yaptı. Bilim Heyeti abonesi Prof. Dr. Tevfik Özlü ise, her hafta başında yaşanan caddelerdeki yoğunluğun tehlikesine dikkat sürükleyerek “Her yasaktan sonra caddelerde bir insan hareketi yaşanıyor. Pazartesi belirtisine girmeyelim. Bu gidişat tehlikeli. Tembelliğe kapılmayalım” değerlendirmesini yaptı.
Prof. Dr. Kemalettin Aydın da olaylardaki bu iniş çıkışları değerlendirirken “Kentlerde oluşan kalabalıklardan kaynaklı çoğalışlar yaşanıyor. 7-8 günlük kuluçka zamanından sonra insanlar arasında gezen virüs, hadise tablosuna yansıyor. Bu haftaki kalabalıkların yansımasını haftaya salı-çarşamba göreceğiz. Bu da demek ki, hâlen bağışıklık oluşmamış ve virüs cemiyette geziyor. İki üç haftadır salı-çarşamba yüksek çıkıyor, öbür günler beklenen seviyede gidiyor. Düşük çıkan günler de hafta sonu caddeye çıkma yasağının yansıması” diye konuştu.
​Türkiye Gazetesi

Sıradaki Haber :  İsveç'te son 24 saatte korona nedeni ile 67 kişi öldü

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu