Gündem

Yeni hayata yeni kurallar geliyor

Türkiye’de ilk koronavirüs hadisesinin görüldüğü 11 Mart’tan itibaren kademeli olarak uygulamaya konulan kısıtlama ve yasakların, yeniden kademeli olarak kaldırılması için bayram sonrasına müteveccih hazırlık yapılıyor. Her bakanlık kendi vazife alanına giren yasaklarla alakalı olarak, nasıl bir yol izleyecekleri üzerinde çalışırken klasikleşme adımlarında hangi kriterleri baz almaları gerektiği mevzusunda Bilim Heyetinden görüş istendi. Bunun üzerine, Bilim Heyetindeki millet sıhhati uzmanlarından oluşan özel bir takım heyetti ve çalışmaları bu takımın yürütmesi kararlaştırıldı.

YOL HARİTASI HAZIRLANIYOR
Bilim Heyetindeki millet sıhhati uzmanlarının tanımlayacağı kriterlere göre, yasakları hafifletme siyasetleri uygulamaya konulacak. Sağlık Bakanlığı kaynakları, Türkiye’nin dünyaya emsal teşkil edecek bir yol haritası üzerinde çalıştığını ve yeni yarıyıla ait her alanda tanımlanacak kaideler çerçevesinde hareket edileceğini dile getirdi. Bakanlık kaynakları “Maske kullanımının hangi hâllerde mecbur olduğuna, kapalı yerlerdeki havalandırma sisteminin nasıl olacağına, restoranların hangi gidişatta hizmet vereceğine, mekteplerdeki gizeme kumpası ve teneffüslerin her sınıf için ayrı olmasından, turizm kuruluşlarında alınacak ihtiyatlara kadar her alanda yeni kaideler tanımlanıyor. Kalabalıkların oluşmasına yol kalemtıraş hiçbir uygulamaya izin verilmeyecek” dedi. Bilim Heyetinde yapılan hazırlıklar kapsamında, AVM’lerde pozitif tazyikli klimalar ve fanlı sistemlere izin verilmemesi, natürel havalandırmaların ve olumsuz tazyikli klima sisteminin teşvik edilmesi gibi ayrıntılar da bulunuyor.

SEYAHAT YASAĞINA DEVAM
Bilim Heyeti, mecbur hâller dışında şehir geçişlerine izin verilmesine ise soğuk bakıyor. Sağlık Bakanlığı da seyahat yasağının kaldırılmasının virüsün yine şehirler arasında gezmesi tehlikesini ortaya çıkaracağı görüşünde. Bu nedenle bayramdan sonra bir zaman daha seyahat yasağı uygulamasına devam edilmesi bekleniyor. Yasağın kademeli olarak kaldırılacağı, virüs tehlikesinin eksildiği veya hiç hadise bildirmeyen şehirler arasında geçişlere izin verilebileceği belirtiliyor.

SİNEMA, KONSER, DÜĞÜN YOK
Öte yandan sinema, konser ve tiyatro gibi organizasyonların yanı gizeme, düğün gibi insanların toplu olarak bulunacağı faaliyetlere bir zaman daha izin verilmeyeceği ifade edildi.

Sıradaki Haber :  Çinli adam, felçli annesini diri diri gömdü

İSTANBUL AVANTAJLI
Bilim Heyetinin yaptığı çalışmalarda, klasikleşme adımlarında İstanbul’un diğer şehirlere göre daha avantajlı olduğu da değerlendiriliyor. Bazı bilim heyeti azaları “Yasakların rahatlatılmasına yerel olarak İstanbul’dan başlanabilir. Zira, hadiselerin büyük kısmı İstanbul’daydı. Bu nedenle İstanbul’da yüzde 25-30 ortamında cemiyet bağışıklığının oluştuğu düşünülüyor. İstanbul özelinde, bazı esnetmelere gidilse dahi, bu defa Anadolu’dan veya başka şehirlerden İstanbul’a girişleri önlemek için, seyahat yasağı uygulamasına devam edilmesi gerekecek. Salgının başında virüsün İstanbul’dan Anadolu’ya taşınmaması için temkinler alındı. Bu kere vaziyet tersine dönüyor. İstanbul’da olaylar eksiliyor, ama Anadolu’da henüz o seviyede bir eksilme yok. Bu nedenle, virüsün Anadolu’dan İstanbul’a taşınması olasılığını dikkate almak gerekli” değerlendirmesini yaptı. Uzmanlar, bayrama kadar olan geçecek süreçte, iyileşen hasta rakamının günlük hadise rakamının üzerinde olmasının klasikleşme adımlarında tanımlayıcı olacağını dile getiriyor.

ŞEHİR PANDEMİ HEYETLERİ DEVREYE GİRECEK
Salgının hemen başında oluşturulan şehir pandemi heyetleri, yasakların hafifletilmesi mevzusunda da inisiyatif alacak. Bilim Heyeti’nun hazırlayacağı kriterleri dikkate alacak olan şehir pandemi heyetleri, mesul oldukları şehirlerde hangi yasakların kaldırılacağına karar verecek. 81 kentin 81’inde aynı anda yasakların kaldırılmayacağına dikkat sürükleyen Sağlık Bakanlığı kaynakları “Sınırlamalar her kentte değişik biçimde uygulandı. Kaldırılması da yeniden aynı biçimde olacak. Beş altı gündür hiç hadise bildirmeyen şehirler var. Bu şehirlerde, hadiselerdeki pozitif gidiş devam ederse, esnetmeler daha erken başlayabilir” bilgisini verdi.

Türkiye Gazetesi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu