Dünya

Yeni Zelanda’da yeni çalışma sistemi

Karantina sürecinin ardından sıradanlaşma sürecine başlayan Yeni Zelanda, korona virüse karşı pozitif neticeler almaya devam ediyor. 13 Mayıs Çarşamba gece yarısından itibaren alınan tedbirleri bir kademe daha hafifleten Yeni Zelanda’da son 72 saattir yeni bir korona virüs hadisesi görülmedi. Bu süreçte iş yerleri, alışveriş merkezleri, iman yerleri, kafe ve lokantalar tekerrür hizmete açılırken, bu hafta başından itibaren mektepler kapılarını talebelere açtı. Yeni kumpasta yurttaşlara sosyal mesafe kaidelerine uymaları için zorunlu ihtarlar yapılırken sosyal bir araya gelmelere 10 birey hudutlandırılması getirildi.

Başbakan Jacinda Ardern bugün asıllaştırdığı canlı yayında bu koşullar altında geçen bir haftayı değerlendirirken, aldıkları neticelerin oldukça umut verici olduğunu ancak korona virüsü tehdidinin hala ülke hudutları içerisinde olduğunu söyledi. Ardern, bu sıradanlaşma sürecinde ekonominin tekerrür canlanmasını amaçladıklarına sözlerine ilave etti. Ardern, özellikle korona virüs nedeniyle ağır darbe alan yerli turizm sektörünü ayağa kaldırmak için fotoğrafı tatillerin çoğaldırılması ve haftalık çalışma günü rakamının 4’e indirilmesi gibi uygulamalar planladıklarına söyledi. Başbakan Ardern, karantina sürecinde çoğu yurttaşın elastik mesai saatleri ve konuttan çalışma kumpası ile bereketli neticeler elde ettiğini, bu nedenle patronların çalışma günleri ve saatleri üzerinde yeni tertip etmeleri değerlendirebileceğini söyledi.

Sıradanlaşma sürecinde kısıtlamalar hafifletiliyor

Sıradanlaşma süreciyle beraber Perşembe gününden itibaren açılacak bar ve gece kulüplerinde yeni uygulamalar olacak. Tüm şirketlere sosyal mesafeyi ihlal etmeyecek oturma kumpası gerekliliği getirilirken, kafe ve lokantalarda olduğu gibi alıcılardan ad, soyad ve irtibat bilgileri kaydı almak mecbur hale getirildi. Başbakan Ardern konuşmasında yurttaşları bar ve gece kulüplerinin açılmasıyla alakalı uyardı. Korona virüs tehdidinin sona ermediğinin altını çizen Ardern, yurttaşlara gittikleri her etrafta sosyal mesafeye uygun davranmaları ihtarında bulundu. Ardern, son bir haftada alınan neticelerin sürekli bir biçimde devam etmesi halinde temkinlerin önümüzdeki haftalarda daha da rahatlayabileceği müjdesini verdi.

Sıradaki Haber :  İran’da sahte hemşire operasyonu

Korona virüs takibi için mobil uygulama geliştirildi

Reelleştirilen canlı yayında Sağlık Bakanı Dr Ashley Bloomfield, devlet tarafından hazırlanan yeni mobil uygulama ‘NZ Covid Tracer’ı tanıttı. Temel emeli uygulamayı kullanan yurttaşların bulundukları etrafları kayıt altında tutarak, tespit edilecek mümkün bir korona virüs olayının basitçe takip edilmesini sağlamak olan mobil uygulamayı herkes fiyatsız indirebilecek. Uygulamayı telefonlarına indiren yurttaşlar, gittikleri her kafe, lokanta veya dükkanda, şirket tarafından tanımlanacak QR kodu telefonlarına okutarak kendilerini kayıt altına alacak. Tespit edilecek mümkün bir korona virüsü hadisesinde ise aynı etrafta müddet geçirmiş bireylerle irtibata geçilecek. Sağlık Bakanı Dr Ashley Bloomfield, bu uygulama ile beraber sıradanlaşma sürecini hakimiyetli bir biçimde yürütmeyi kastettiklerini belirtti.
Fotoğrafı kayıtlara göre toplam bin 503 korona virüs hadisesi görülen Yeni Zelanda’da, 21 birey korona virüs nedeniyle yaşamını kaybetti.

Berfu Okkıran
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu