Dünya

Zelenskiy: “Putin ile korona salgınından sonra görüşeceğiz”

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, 20 Mayıs 2019’da başkanlık andı ederek misyona başlamıştı. Zelenskiy, Ukrayna Meclisinde tertip edilen yemin merasiminin yıldönümünde, misyona başladığı günden bu yana en kapsamlı basın buluşmasını hakikatleştiriyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ne zaman görüşeceğine dair sualleri cevaplayan Zelenskiy, “İşgal edilen topraklarımızın, hapsedilen insanlarımızın ve işgal altındaki Kırım’ın geri dönmesi için çabadan bırakmayacağız. Normandiya Dörtlüsü formatında yapılacak olan bir sonraki görüşme nedeniyle Almanya, Fransa ve Rusya ile görüşmelerimiz sürüyor. Korona virüs salgınından sonra bu görüşmenin hakikatleşmesi için herkes aynı fikirde” ifadelerini kullandı.

Zelenskiy ve Putin arasındaki ilk görüşme, Fransa’nın başşehri Paris’te 9 Aralık’ta Almanya ve Fransa’nın da katılımına reelleşmişti. Yapılan bu görüşmede, Rusya tarafından işgal edilen Donbas Bölgesi ve Kırım’ın geleceği konuşulmuş, iki ülke tarafından tutsak alınan insanların ‘herkese karşı herkes’ koşuluyla özgür vazgeçilmesi mevzusunda uyuşmaya varılmıştı.

“4 bin 500 km yol inşa edeceğiz”

Ülkesindeki altyapı meselelerine müteveccih suallere yanıt veren Zelenskiy, “Tasarladığımız büyük projeleri iptal etmeyeceğiz. Ülkedeki ekonomik problemlere karşın yol imal çalışmalarını 9 kat çoğaldırdık. Vazife vaktim bitene kadar devlet yollarını bitireceğiz. Misyonu esnasında olağan yolların yapıldığı Devlet Başkanı olarak anılmak istiyorum. Başkanlık vazifemden sonra Ukrayna’da yaşamaya devem edip olağan yollarda seyahat edeceğim’ biçiminde konuştu.

Zelenskiy, Ukrayna’ın Zaporoji Bölgesi’nde Türk şirketlerinin yaptığı asfalt yolda çalışmaları araştırmış ve methiye dolu laflar sarf ederek, “Türkler hoş yol yapıyor. Değişik yolları da yaptıralım” ifadelerini kullanmıştı.

“Haramilerle aynı masaya oturmam”

Geçtiğimiz günlerde Çerkasi Belediye Başkanı Anatoliy Bondarenko, Ukrayna Devlet Başkanlığının onayı olmadan karantina sürecinden çıktığını duyurmuş ve Zelenskiy tarafından sert biçimde tenkit etilmiş, Zelenskiy ve Bondarenko arasında karşılıklı sert söylemeler bir zaman devam etmişti. Bu mevzunun sonucuna ait sualleri cevaplayan Zelenskiy, “Demokrasi olmak zorunda. İnsanları hayal kırıklığına uğratıyorlar. Hakkında 19 dava açılmış bir belediye başkanı düşünün. Ulus tarafından seçilmiş bir başkan. Saygı dinliyorum ulusun kararına ancak bu stil haramilerle aynı masaya oturmam” biçiminde konuştu.

Sıradaki Haber :  Dünya genelinde koronaya bağlı ölümler 200 bini aştı

“Kırım bizim toprağımız”

Laflarına “Selamun Aleyküm Sayın Zelesnkiy” ifadeleriyle başlayan Kırımlı gazetecinin Kırım’a ait sorduğu suallere de yanıt veren Zelenskiy, “Kırım yetkilileriyle kesintisiz görüşüyoruz. Yakın zamanda Kırım Meclisin’de bulunduk. Tüm dünya liderleriyle her görüşmemde Kırım mevzusunu dile getiriyorum ve Rusya’ya uygulanan yaptırımların devam etmesi gerektiğinin üzerinde duruyoruz. Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da yakın zamanda bir söyleme yaptı ve Ukrayna’nın toprakları geri dönene kadar Rusya’ya yaptırım uygulamasının devam edeceğini dile getirdi. Erdoğan ile yaptığımız görüşmelerde de bu mevzuları ele alıyoruz. Herson Bölgemizde Türkiye tarafından Kırımlılar için 500 ev projesi başlatıldı. Öte yandan Ukrayna’nın başşehri Kiev’de çok büyük bir cami yapılmasını da kararlaştırdık Sayın Erdoğan’la. Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile de bu mevzuları görüşüyoruz. Kırım bizimdir ve topraklarımız geri gelene kadar yaptırımlara devam edilecektir” ifadelerini kullandı.

Bekir Apaçık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu