Gündem

Zeka Gücü öğrencilerinden sağlık çalışanlarına 3D destek

 Turkcell’in sınıflara ekleyeceği yeni yazıcılarla birlikte Akıl Gücü öğrencilerinin 3 boyutlu yazıcılar ile ayda 5 bin adet yüz siperliği basması planlanıyor.

Turkcell’in Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde 2016 yılında başlayan Zeka Gücü projesi zarfında, Türkiye genelindeki 28 ilde yer alan Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) bünyesinde açtığı Zeka Gücü Teknoloji Sınıflarında okuyan öğrenciler, COVID-19 salgınıyla mücadeleye takviye için harekete geçti. Zeka Gücü öğrencileri, öğretmenlerinin destekleriyle sınıflarındaki 3D yazıcıları kullanarak, sağlık çalışanları için hayati önem taşıyan yüz siperliklerinden üretmeye başladı. Turkcell’in sınıflara göndereceği mevcut 3D yazıcılara ek 20 yeni yazıcıyla ayda 5 binden pozitif yüz siperliği üretilmesi planlanıyor. Yüz siperlikleri sıhhat çalışanlarının yanı sıra görevli polis memurlarına da dağıtılıyor.

“Sağlık Durumu çalışanlarına her türlü desteği vereceğiz”
Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, Akıl Gücü sınıfı öğrencilerinin sağlık çalışanlarına destek için böyle bir projeye imza atmalarından büyük kibir ve mutluluk duyduğunu dile getirerek, “Bu güç zamanlarda vatandaşlarımızın sağlığı için büyük özveriyle çalışan sağlık durumu personelimize elimizdeki tüm imkanlarla takviye olmayı sürdürüyoruz. Bu kapsamda Akıl Gücü sınıflarımızda görevli öğretmenlerimizin misal alınacak destekleriyle geleceğimizin mimarı olacak çocuklarımız afiyet çalışanları için yaşamsal öneme sahip olan ekipmanları üretmeye başladı. Türkiye’nin geleceği olan çocuklarımıza yaptığımız yatırımların bu şekilde geri dönmesine şahitlik etmekten kibir duyuyoruz. İnanıyorum fakat bu zorlama dönemi 7’den 70’e her bireyin mesuliyet bilinciyle hareket etmesi sayesinde en az hasarla atlatacağız. Türkiye’nin Turkcell’i olarak bundan sonradan da elimizdeki bütün teknolojik imkanları hayata değer katmak namına kullanmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

Görüntüleme cihazı için de parça üretiyorlar
Yapılan bilgilendirmede; Akıl Gücü sınıflarında yüz siperliklerinin yanı sıra, solunum güçlüğü çeken hastaların solunum yollarını görüntülemekte kullanılan videolaringoskopi cihazlarının kullan-at parçaları da üretiliyor. Videolaringoskopi, entübasyon esnasında suni solunum cihazı desteği sağlanacak hastaların, doktor ve diğer sağlık çalışanlarıyla asgari bağlantı sağlamasını, bu sayede de oluşabilecek enfeksiyon riskini minimuma indirmeyi sağlıyor.

Sıradaki Haber :  Solo Türk Mudanya semalarında uçacak

Kendi tasarımlarını dünya ile paylaşıyorlar
Akıl Gücü sınıflarında 3 boyutlu tasarım dersi gören öğrenciler, kendi geliştirdikleri modelleri dünyanın birçok yerinden kodların paylaşıldığı sitelere yüklüyor, oradaki tasarımları da modifiye ediyorlar. Hoca ve öğrenciler gruplar halinde beyin fırtınası yaparak yeni ürünler ve yapılabilecek modifikasyonları istişare ediyor. Buradan çıkan zihin ve modeller denenerek optimum ürün geliştiriliyor ve ortaya çıkan ürünün projesi diğer BİLSEM’lerle paylaşılıyor.

Zeka Gücü sınıflarının bulunduğu illerdeki hastaneler, internet üzerinden öğretmen ve öğrencilere hangi parçalara ihtiyaçları olduğunu bildiriyor. Ayrıca Sağlık Durumu Bakanlığı da afiyet personeli için gereken malzemeleri Ulusal Eğitim Bakanlığı aracılığıyla Akıl Gücü sınıflarına iletiyor. Gerisinde öğretmenler ve öğrenciler, mevcut donanım modellerini ihtiyaca tarafından modifiye ederek üretime geçiriyor. Sınıflarda sağlık durumu personelinin ihtiyaç duyduğu farklı aygıt parçaları için de tasarım çalışmaları gerçekleştiriliyor.

Derslik içi eğitimler online ortamda
Akıl Gücü sınıflarında yıl boyu aralıksız derslik içi eğitimler, uzakta eğitim döneminde zekaguculms.turkcell.com.tr online platformuna taşındığı da belirtildi. Öğrenciler üç gün sürecek online eğitimlerde 3 boyutlu tasarım yapmayı, kendi animasyonlarını oluşturmayı ve mobil uygulamalarını geliştirmeyi öğrenecekler. Bu kapsamda öğrenciler için 3D yazıcıyla yüz siperliğinin nasıl üretileceğine ilişkin bir eğitim de hazırlandı. Online platformda öğrencilere etkileşimli bir ders ortamı sunmak için, eğitim kurumlarına odaklı olarak geliştirilmiş, bağımsızlık ve açık kaynak kodlu bir web konferans yazılımı olan BigBlueButton kullanılıyor. Yazılım doğru öğrenciler Turkcell Zeka Gücü eğitmenlerinin de izniyle yaptıkları tasarımları ekranlarında paylaşarak diğer öğrencilerin görmesini sağlayabilecekleri gibi, dijital beyaz tahta üstünde eğitmenin sorularını cevaplayabiliyor.

Turkcell Zeka Gücü eğitmenleri hazırladıkları etkileşimli sunumlar ve videolar bir uçtan bir uca öğrencilerin daha sıcacık anlamasına tezgâhtar olurken, ekran paylaşımı özelliğiyle uygulamalı olarak eğitime devam edebiliyor. Öğrenciler eğitmenlerin paylaştığı ders notlarını anlık olarak görüntüleyebilirken, ders esnasında eğitmenin sorduğu etkileşimli sorulara da cevap verebiliyor.

Sıradaki Haber :  Türk F-16’ları ve Azerbaycan savaş uçakları Azerbaycan semalarında

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu