Biyografi

Merdan Yanardağ

Merdan Yanardağ Biyografisi

Karşı Taraf kimliğiyle tanınan gazeteci, yazan ve televizyon programcısıdır.

Merdan Yanardağ, 24 Şubat 1961 tarihinde Sivas’ın Divriği ilçesinde doğmuştur. İlk, orta ve lise eğitimini İstanbul’da tamamladıktan sonra İstanbul İktisadi Ticari İlimler Akademisi (İİTİA) (Marmara Üniversitesi) Siyasal Bilgiler Fakültesibden mezun oldu. Gerisinde Maltepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde “Siyaset Bilimi ve Halk Yönetimi” alanında yüksek lisans (master) yaptı. sonra da aynı yerde sosyoloji doktorasını yapmaya başladı.

Merdan Yanardağ, öğrenciliği sırasında siyasal çaba içinde aktif şekilde yer aldı. Gençlik örgütlerinde yöneticilik yaptı, dönemin gençlik liderleri arasında yer aldı. Üniversite son sınıf öğrencisiyken 1980 yılında 12 Eylül darbesinden sonra tutuklandı.

Gazeteciliğe 1985 yılında Günaydın gazetesinde muhabir olarak başlayan Merdan Yanardağ, sonra sırasıyla Sabahleyin, Özgürlük, Güneş, Gündem (kurucu) ve Aydınlık (kurucu) gazetelerinde muhabir, yayımcı, haber müdürü, yazı işleri müdürü ve genel yayınlama koordinatörü olarak çalıştı. Kurucuları aralarında bulunduğu haftalık Söz Dergisi’nde genel yayınlama yönetmenliği yaptı.

Merdan Yanardağ, 1989-1992 yılları aralarında Türkiye Gazeteciler Sendikası İstanbul Genel Sekreterliği görevini yaptı. 1994 yılında Birleşik Sosyalist Parti (BSP) ve Hür ve Dayanışma Partisi (ÖDP)’nin kurucuları arasında yer aldı, bu partilerde merkez yürütme kurulu üyeliği yaptı. ÖDP’den 2001 yılında ayrıldı. Merdan Yanardağ, 2014 yılında Ankara’da ODTÜ Vişnelik Tesislerinde bir araya gelen Türkiye’nin önde gelen sosyalistleri ve aydınlarıyla birlikte Birleşmiş Haziran Hareketi’nin çağırıcıları aralarında yer aldı. Haziran Hareketi’nin Türkiye Yürütme Kurulu üyeliği görevine getirildi.

Merdan Yanardağ, görsel medya alanına 1994 yılında HBB televizyonu ile geçti, haber programları yaptı. Sırasıyla Kanal-e (CNBC-e), Kanal 6, ATV gibi televizyonlarında editör, programcı, haber müdürü ve genel müdür olarak çalıştı. Kanaltürk televizyonunun kurucuları aralarında yer aldı ve 2004-2009 yılları arasında yayın kurulu üyeliği yaptı.

Sıradaki Haber :  Bruce Lee

Kanaltürk televizyonunda 5 sene baştan başa “5. Ebat” isimli haftalık haber-çözümleme programları yaptı. sonradan Kanal Biz televizyonunu kurdu ve 2009 yılında bir sene her tarafında genel yayın yönetmenliğini yaptı, 5. Ebat programını bu kanalda da sürdürdü. daha sonra Beşinci Ebat programına 2010-2012 yılları aralarında Milli Kanal’da devam etti.

Merdan Yanardağ, 2011 yılının sonlarında CHP Milletvekili Durdu Özbolat’ın sahipliğinde Yurt Gazetesi’ni kurdu, 3 yıl her tarafında bu gazetenin genel yayın yönetmenliğini, yazarlığını ve başyazarlığını yaptı. Aynı dönemde kurduğu haftalık haber tahlil dergisi Bağımsız’ın da genel yayın yönetmenliğini ve yazarlığını yürüttü.

Merdan Yanardağ, 5 Ağustos 2013 tarihinde İstanbul 13. Ağır Suç Oluşturan Mahkemesi kadar karara bağlanan Ergenekon davasında 10 sene 6 ay hapis cezasına çarptırıldı ve Muğla Suç Oluşturan Evinde hapis yattı.

Kasım 2015’te elektronik ortamda yayın yapan ABC Gazetesi’ni kuran ve genel yayın yönetmenliğini üstlenen Merdan Yanardağ, yazılarına halen bu sitede devam ediyor. Ocak 2017 itibarıyla Türksat, Digiturk ve D-Smart üzerinden yayın yapan Tele1 TV’nin de kurucu genel genel yayın yönetmenliğini sürdüren Merdan Yanardağ bunlara ek olarak Türkiye’nin çoğu bölgesinde konferanslar veriyor, panellere ve çeşitli etkinliklere de hatip olarak katılıyor.

Merdan Yanardağ, Nermin Sağtekin ile evlidir. Yüksek Dağ Yanardağ adında bir oğlu vardır.

Tele1 Televizyonu Genel Yayınlama Yönetmeni görevine devam etmektedir. bununla birlikte 18 dakika programını sunmaktadır.

Yazmış olduğu bir takım kitaplar:
2002 – MHP Değişti mi,
2002 – Milliyetçilik MHP Faşizm
2004 – Yeni Muhafazakârlar, 2006 – Türkiye Nasıl Kuşatıldı,
2008 – Ergenekon ve Sosyalistler,
2011 – I. Cumhuriyetin Sonbaharı,
2012 – Kadro Hareketi,
2013 – Operasyon Partisi: Bir ABD Projesi Olarak AKP,
2013 – Yeni Muhafazakarlık Neo-Conlar
2014 – Kuşatılan Türkiye – Tebessüm Eden Hareketinin Perde Arkası
2016 – Medya Nasıl Kuşatıldı,
2016 – Liberal İhanet,
2017 – Türkiye Niçin Feda Edildi
2017 – Cumhuriyet’in Sonbaharı
2020 – Darbe İçinde Darbe

Sıradaki Haber :  Cengiz Ergün
Arananlar:
https://www ensonhabermerkezi com/etiket/merdan-yanardag-kimdir-alevi-midir/pdf darbe icinde darbe

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu