Gündem

Bakanlıktan 81 ile ramazan tedbirleri genelgesi! İşte alınan kararlar

İçişleri Bakanlığı 81 ilin valiliğine” Ramazan Tedbirleri” konulu genelge yolladı.

İFTAR, SAHUR GİBİ KALABALIK GRUPLARI BİR ARAYA GETİREN HER TÜRLÜ ETKİNLİĞE VE İFTAR ÇADIRLARINA MÜSAADE EDİLMEYECEK!

Genelge ile yeni herif Kovid-19 salgını nedeniyle bu sene Ramazan ayında vatandaşların toplu katılım gösterdiği iftar, sahur gibi kalabalık grupları bir araya getiren her türlü etkinliğe ve iftar çadırlarına müsaade edilmeyecek. Ramazan süresince iftar saati ve anında öncesinde oluşabilecek pide kuyrukları Kovid -19 salgın riskini artırabileceği için fırınlardaki pide ve ekmek üretimi ile özel siparişeler iftardan 2 saat önce sonlandırılacak.

Ramazan davulcularının bir bir vatandaşları, haneleri dolaşarak bahşiş toplaması salgın riskini artıracağından geleneksel hizmetlerinin karşılığı yerel yönetimlerce karşılanabilecek. Huysuz takdirde Ramazan davulcularının bir bir vatandaşlardan bahşiş toplamasına müsaade edilmeyecek ve faaliyetlerine müsade verilmeyecek.

Bakanlığın valiliklere gönderdiği genelgede, fiziksel temas, solunum vb. yollarla fazla hızlı bulaşabilen ve enfekte olan insan sayısını tüm Dünyada hızlı şekilde yükselten Koronavirüs (Kovid- 19) salgınının, halk sağlığı açısından oluşturduğu riski yönetebilmek adına sosyal hareketliliği ve kişiler arası teması azaltarak sosyal izolasyonun mutlak şekilde sağlanmasının manâlı olduğu vurgulandı. Somurtkan hallerde İçişleri Bakanlığı 81 ilin valiliğine” Ramazan Tedbirleri” konulu genelge yolladı. Genelge ile yeni alıcı Kovid-19 salgını sebebiyle bu yıl Ramazan ayında vatandaşların toplu katılım gösterdiği iftar, sahur gibi topluluk grupları bir araya getiren her türlü etkinliğe ve iftar çadırlarına müsaade edilmeyecek. Ramazan süresince iftar saati ve hemen öncesinde oluşabilecek pide kuyrukları Kovid -19 salgın riskini artırabileceği için fırınlardaki pide ve ekmek üretimi ile özel siparişeler iftardan 2 saat önce sonlandırılacak. Ramazan davulcularının bir bir vatandaşları, haneleri dolaşarak bahşiş toplaması salgın riskini artıracağından geleneksel hizmetlerinin karşılığı lokal yönetimlerce karşılanabilecek. Aksi takdirde Ramazan davulcularının bir bir vatandaşlardan bahşiş toplamasına müsaade edilmeyecek ve faaliyetlerine izin verilmeyecek.

Sıradaki Haber :  Kadıköy’de ‘Kadın yaşam evleri’ açılıyor

Bakanlığın valiliklere gönderdiği genelgede, bedensel temas, solunum vb. yollarla fazla seri bulaşabilen ve enfekte olan insan sayısını tüm Dünyada seri şekilde yükselten Koronavirüs (Kovid- 19) salgınının, insanlar sağlığı açısından oluşturduğu riski yönetebilmek namına sosyal hareketliliği ve kişiler arası teması azaltarak sosyal izolasyonun mutlak şekilde sağlanmasının kayda değer olduğu vurgulandı. Aksi hallerde yoğun olarak kullandığı/kullanabileceği caddelerin kapatılması hususu bu kapsam içerisinde değerlendirilecek. Ramazan ayı baştan başa türbe ziyaretleri kısıtlanacak.

RAMAZAN DAVULCULARININ HİZMETLERİNİN KARŞILIĞI YEREL YÖNETİMLERCE KARŞILANABİLECEK

Genelgede Ramazan davulcuları ile ilgili olarak; İl/İlçe Hıfzıssıhha Kurullarının, özellikle Kaymakamların yerel yöneticilerle (belediyeler dahil) beraber vereceği kararlar doğrultusunda riayet edecekleri hususlarda belirtildi.
Ramazan davulcularının bahşiş elde etmek adına evleri ziyaret, kapı zili çalmak gibi bulaş riski oluşturabilecek davranışlarını önleyebilmek için ramazan davulcularının faaliyetleri sonucu alacakları bahşişlerin tek tek vatandaşlar/haneler yerine toplu olarak yerel imkanlarla sağlanması olacak. Aksi takdirde Ramazan davulcularının tek tek vatandaşlardan bahşiş toplamasına müsaade edilmeyecek ve faaliyetlerine müsade verilmeyecek.

RAMAZAN PİDESİ SATIŞI İFTARDAN 2 SAAT ÖNCE SONA ERECEK

Ramazan pidesi ve ekmek satışı ile ilgili olarak; Ramazan süresince iftar saati ve derhal öncesinde oluşabilecek pide kuyrukları ve yoğunluğun yapacağı bulaş riskinin önlenmesi amacıyla fırınlardaki pide ve ekmek üretimi ile özel sipariş alımı (yumurtalı, susamlı, katkılı vb. pide) iftardan 2 saat önce sonlandırılacak. iftar saatlerinden sonra fırınlarda üretim, satmak ve diğer hazırlık işlemleri devam edecek.

Ramazan ayının kolaylık ve güven ortamında geçmesi için her il kendi dinamiklerini değerlendirecek ve bu işlem içerisinde oluşması mümkün yoğunluklar göz önünde bulundurularak il genelinde gerekli emniyet önlemleri arttırılacak.

İFTAR SAATİNİN MINIMUM 3 SAAT ÖNCESİNDEN TOPLU TAŞIMADA KULLANILAN ARAÇ VE SEFER SAYISI ARTTIRILACAK

Sıradaki Haber :  İstanbul Mecidiyeköy’de yol su altında kaldı, araçlar mahsur kaldı

İftar vakitlerinin öncesinde oluşabilecek trafik yoğunluğu dikkate alınarak iftar saatinin en az 3 saat öncesinden itibaren belediyeler ile gerekli koordinasyon sağlanarak toplu taşımada kullanılan vasita ve sefer sayısının arttırılması sağlanacak.

Ayrıca iftar saati öncesinde toplu taşıma araçlarında/duraklarında sosyal izolasyonu tedarik, sosyal mesafeyi koruma ve maske kullanımına ilişkin uygulamalar etkili bir şekilde denetlenecek. 

MEZARLIK ZİYARETLERİ KONTROLLÜ OLACAK

Mezarlık ziyaretlerinin kontrollü olarak yapılabilmesi için mezarlıklara giriş ve çıkışlar ayrı ayrı planlanacak. Arife günü ile Bayram günlerinde mezarlık ziyaretlerinde ateş ölçümü yapılacak, sosyal uzaklık kuralı ve maske kullanımına ilişkin kontrollere tartma verilecek. Ramazan ayı boyunca bilhassa cadde/sokaklarda aşırılık oluşturabilecek tüm unsurlar (seyyar satıcılar, bireysel etkinlikler vb.) ve bunların oluşturabileceği bulaş riski düşünülerek denetimlerin artırılması ve gerekli tedbirlerin alınması sağlanacak. 

Ramazan ayı öncesinde/boyunca alışveriş yoğunluğunun (gıda, tatlı/iftariyelik satışı) artabileceği göz önünde bulundurularak market ve pazar yerleri ilk kez almak üzere yoğunluğun artabileceği bütün alanlarda sosyal mesafeyi koruma ve maske kullanımına ilişkin denetimler artırılacak.

RAMAZAN FIRSATIÇILARINA DENETİMLER ARTACAK 

Ramazan ayını ve Bayramı fırsat mahsus fahiş fiyat uygulaması yapan firma/işletmelere yönelik denetimler arttırılacak ve zorunlu adli/idari işlemler ivedilikle yapılacak.

Bakanlık, Ramazan ayının dinç, huzurlu ve güven içerisinde kavrama edilebilmesi için her ilin kendi özelliği göz önünde bulundurularak, İl Pandemi ve İl/İlçe Hıfzıssıhha Kurullarınca gerekli afiyet tedbirlerinin planlanması ve uygulanması, konunun Valiler ve Kaymakamlar ile emirleri altındaki kolluk kuvvetleri ve öteki görevlilerce takip edilmesi, ilgili birimlerle işbirliği ve koordinasyonun sağlanarak zorunlu hassasiyetin gösterilmesini istedi.

Alınan kararlara uymayan işyerleri ve vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282 nci maddesi gereğince yönetimsel para cezası verilmesi ilk olarak almak üzere aykırılığın durumuna tarafından Kanunun ilgili maddeleri gereğince operasyon yapılması, konusu kabahat teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Canice Kanununun 195 inci maddesi zarfında gerekli adli işlemlerin başlatılacak.

Sıradaki Haber :  TBMM Başkanı Şentop, onbir ayın sultanı Ramazan ayının başlaması sebebiyle bir mesaj yayımladı

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu