Dünya

ABD Başkanı Trump: “Türkiye ve Suriye arasındaki sınırı koruyorduk”

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da gazetecilere yaptığı söylemede Amerika Birleşik Devletlerinin Suriye dahil olmak üzere bazı bölgelerdeki askerlerini geri sürüklediğini ifade ederek, “Türkiye ve Suriye arasındaki hududu gözetiyorduk ve burada binlerce askerimiz vardı. Türkiye, Suriye büyük ülkeler. Burada niçin bizim askerimiz olsun dedim. Onlar binlerce yıldır savaşıyorlardı” diye konuştu.

Trump, Amerika Birleşik Devletlerinin Suudi Arabistan petrol kuruluşlarına yapılan hücumlardan sonra bu ülkeye konuşlandırdığı 4 Patriot hava korunma sistemi ve askerlerin bir kısmı ile bazı silahları geri çekileceği iddialarına cevap vererek, “Bu mevzuda kesin bir yorumda bulunmak istemiyorum. Ama bir şeyler yaptığımızı söyleyebilirim. Orta Doğu’da ve başka bölgelerde bir hayli yeni adımlar atıyoruz” biçiminde konuştu. Trump dünyadaki en eforlu orduya sahip olduklarını belirterek, “Çok varlıkları hiçbir karşılık almadan senelerce gözettik. Bu ülkelerin bize takviye etmesini istedik” dedi.

Amerika Birleşik Devletlerinden Mısır ve Birleşik Arap Emirliklerine 2.8 milyar dolarlık askeri donanım satışı

Öte yandan Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı, Mısır’a AH-64 Apache tipi helikopterlerini yenilemek üzere 2.8 milyar dolarlık donanım satışına onay verildiğine söyledi. Amerika Birleşik Devletleri Korunma Güvenlik İşbirliği Ajansı’ndan yapılan söylemede, “Dışişleri Bakanlığı, Mısır’a Dış Askeri Satış kapsamında 43 AH-64 Apache tipi helikopterin yenilenmesi için 2.3 milyar dolarlık takviyeye onay verilmesine karar verdi” ifadeleri kullanıldı.

Satışla alakalı Kongre’ye bildiri sevk edildiği belirtilen söylemede, satış kolisinde 88 helikopter motorunun yanı gizeme erken ihtar, kastetme ve GPS sistemleri dahil çok rakamda donanım olduğu bilgisi verildi. Söylemede, Mısır’ın yenilenmiş helikopterleri Amerika Birleşik Devletleri-Mısır ortak çıkarlarını gözetmek, Mısır ve İsrail’in güvenliğini tehdit eden Sina Yarımadası’ndaki terör faaliyetleri ile gayret etmek için kullanmayı hedeflediği belirtildi. Ayrıca, satışın bölgedeki efor balansını değiştirmediği kaydolundu.

Sıradaki Haber :  Gazze’de sokağa çıkma yasağı 2 gün daha uzatıldı

Öbür taraftan Dışişleri Bakanlığı, Birleşik Arap Emirliklerine Birleşik Arap Emirlikleri 4 bin 569 MRAP tipi zırhlı askeri vasıta satışına onay verdi. Söylemede, mevzubahisi satışın kıymetinin 556 milyon dolar olduğu bildirildi. Askeri vasıtaların güç koruma ve insani yardım harekâtlarında kullanılacağı duyuruldu.

Hasan Çelik

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu