Dünya

ABD’de korona nedeni ile işsiz kalanların sayısı 33,3 milyona yükseldi

Korona virüs salgınının merkez üssü olan Amerika Birleşik Devletlerinde işsizlik çoğalmaya devam ediyor. Amerika Birleşik Devletleri Çalışma Bakanlığı tarafından söylene bilgilere göre bu hafta 3,2 milyon şahıs daha salgın sebebi ile işsiz kalırken, işsiz kalan şahıs rakamı 33,3 milyona erişti.

Amerika Birleşik Devletlerinde geçtiğimiz Mart ayında fotoğrafı işsizlik oranı yüzde 4,4 ile son 50 senenin en düşük seviyesine yakın izliyordu. Uzmanlar, işsizlik oranının salgının devam etmesi gidişatında 1930 senesinde yaşanan Büyük Buhran’dan bu yana azami seviye olan yüzde 20’ye kadar yükseleceğini varsayım ettiklerine söyledi. Amerika Birleşik Devletlerinin önde gelen bir hayli şirketi iflaslarını sarihlerken, namlı seyahat işletmeleri ise çok rakamda personel çıkarmaya başladı.

Kredi derecelendirme kuruluşundan kötümser tablo

Namlı kredi derecelendirme kuruluşu, korona virüs salgını sebebi ile Amerika Birleşik Devletlerinin son on sene içindeki en makûs sihrime sayılarına maruz kaldığını aktardı. Kuruluş, 2008 mali krizinden bu yana ticari faaliyetlerde rekor düşüş yaşandığını sarihlerken, ekonomide ki kısıtlamalar ne kadar uzun zaman devam ederse derlenme o kadar güç olacak ifadelerini kullandı. Kuruluşa bağlı analistler, “Amerika Birleşik Devletlerinde korona virüs salgını devam ederse ve ekonomi ikinci çeyreğin ötesinde kapalı kalırsa, işsizlik oranının daha da çoğalacağını ve şu anda geçici olarak gördüğümüz iş kayıplarının çoğu kalıcı olacak” dedi.

Ulus sıhhati krizi, konutsuzluk krizine dönüşebilir

Ekonomistler, son iki ayda kiracıların takribî üçte birinin ödeme yapmadığını ifade ederken, salgın böyle devam ederse ulus sıhhati krizi konutsuzluk krizine dönüşeceğini aktardı. Ekonomistler, ekonominin kademeli olarak açılması gerektiğine dikkat sürüklerken, ekonominin uzun zaman daha kapalı kalması gidişatında ülkeyi büyük bir facianın beklediğini vurguladı.

Hasan Çelik
 

Sıradaki Haber :  Kosova Başbakanı Hoti: 'Kudüs'te büyükelçilik açmakta kararlıyız'

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu