Dünya

Almanya’da camiler 9 Mayıs’ta yeniden açılmaya hazırlanıyor

Çin’de ortaya çıkarak dünya genelinde 3 milyon 600 binden fazla bireye bulaşan ve 260 binden fazla şahsın da vefatına neden olan yeni tip korona virüs Covid-19 gayret kapsamında Almanya’da kapatılan camiler, 9 Mayıs’ta tekerrür açılmaya hazırlanıyor. Hazırlık kapsamında genel paklik yapılırken aynı zamanda kapı kolları, merdiven yakalayacakları gibi temas edilen yerler dezenfektan ile özel olarak arınıldı. Cami içerisinde cemaatin seccadesini serebileceği alanlar sosyal mesafe kaidesini koruyarak tek tek işaretlendi. Ayrıca cami girişine ellerin dezenfekte edilebilmesi için dezenfektan yerleştirildi.

Alınan kararlara göre camilerde aynı anda en fazla 50 şahıs iman edebilecek ve cami içerisinde maske takmak zorunda olacak. Ayrıca, namazların sosyal mesafeye uygun biçimde kılınabilmesi için yerlere şerit çekildi. Halı üzerinde namaz kılınmayacağı, yurttaşların yanında getirecekleri kendi seccadeleri ile namazını kılabileceği belirtildi. Almanya’da salgınla gayret kapsamında yalnızca sabah, öğle ve ikindi namazları camide cemaatle kılınabilecek. Cuma namazı, teravih ve bayram namazları ise kılınmayacak.

Camilerde abdest alınmayacak

Berlin Şehitlik Cami Din Görevlisi Hasan Çağlayan, Almanya İslam Koordinasyon Merkezi olarak alınan ortak kararlar çerçevesinde kendilerinin de bazı ihtiyatlara müracaat eteceklerini dile getirdi. İhtiyatı elden vazgeçmemek gerektiğini ifade eden Çağlayan, “9 Mayıs’tan itibaren sabah, öğle ve ikindi namazları için cemaatlerimiz camiye gelebilecek. Kazançken abdestli gelecekler. Lavaboların şu an için kullanılmaması istikametinde bir karar alındı” dedi.

Çağlayan, “Cemaatimiz yeniden kendi seccadelerini, tesbihlerini, kendi Kur’an-ı Kerimlerini, takkelerini, getirecekler, başkalarının malzemelerine ellerini sürmeyecekler. İman biter bitmez de camiden parçalayacaklar. Yeniden 12 yaşından minik çocuklarımızı taşıyıcı oldukları için önlem açısından almayacağız. Camimize gelen ilk 50 bireyi camimize aldıktan sonra öbürlerine dolu denilecek ve daha sonraki zamanlarda gelmeleri söylenecek. Ellinin üzerinde bireyi almayacağız” diye konuştu.

Sıradaki Haber :  Pompeo, korona virüs salgınında ilk resmi yurt dışı ziyaretini İsrail'e yapacak

Mahmut Tosun
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu