Gündem

Antalya için çöl sıcakları uyarısı

 Gültekin, “Antalya için Mayıs ayı sıcaklık rekoru en son 1945’te 38,7 derece olarak görüldü. O seneden bu yana öyle bir sıcaklık görülmedi. Varsayımlar hakikatleşirse 1945’teki sıcaklık üzerinde bir sıcaklık temennimiz var. O sıcaklığı tutup üzerine çıkma olasılığı var” dedi.

Meteoroloji’den yapılan son değerlendirmelere göre, yarından itibaren sıcak ve bunaltıcı hava tesirli olacak. İlk olarak Ege ve Akdeniz bölgelerinde tesirli olması beklenen sıcak havanın, cuma gününden itibaren Türkiye’nin batısında da tesirini göstermesi bekleniyor.

“Öyle bir sıcaklık görülmedi”

Meteoroloji 4. Bölge Müdürü Mehmet Latif Gültekin ise rekor sıcaklıkların beklendiğini ifade etti. 15 Mayıs Cuma gününden itibaren önümüzdeki hafta ortasına kadar hava sıcaklıklarını sezilir derecede çoğalacağını kaydolan Gültekin, “Antalya’da mevsim sıradanlarının 9 ila 13 derece üzerinde izleyeceği ve uzun seneler Mayıs ayında kaydolunan azami sıcaklık bedellerini yer yer aşabileceği değerlendirilmektedir. Antalya için Mayıs ayı sıcaklık rekoru en son 1945’te 38,7 derece olarak görüldü. O seneden bu yana öyle bir sıcaklık görülmedi. Varsayımlar hakikatleşirse 1945’teki sıcaklık üzerinde bir sıcaklık temennimiz var. O sıcaklığı tutup üzerine çıkma olasılığı var” dedi.

Banal sıcaklık 26,2 derece

Gültekin, Antalya için Mayıs ayı mevsim klasiği sıcaklığının ise 26,2 derece olduğunu aktardı. Kronik rahatsızlıkları bulunan çocuk ve yaşlıları uyaran Gültekin, fazla sıcak havanın neden olabileceği negatifliklere karşı herkesin önlemli olmaları gerektiğini vurguladı.

Antalya’da önümüzdeki 5 gün zamanınca en düşük ve azami sıcaklıklar ise şu biçimde tanımlandı:
“14 Mayıs Perşembe günü en düşük sıcaklık 18, azami sıcaklık ise 28 derece. 15 Mayıs Cuma günü en düşük sıcaklık 21, azami sıcaklık 36 derece. 16 Mayıs Cumartesi günü en düşük sıcaklık 23, azami sıcaklık 38 derece, 17 Mayıs Pazar günü en düşük sıcaklık 25, azami sıcaklık 39 derece, 18 Mayıs Pazartesi günü ise en düşük sıcaklık 24, azami sıcaklık da 38 derece.”

Sıradaki Haber :  İstanbul’da vatandaşa 100 bin bayrak dağıtıldı

Orman yangınlarına karşı takımlar hazır

Öte yandan, sıcaklığın mevsim sıradanlarının üstündeki ani yükselişinin orman yangınlarına da sebebiyet vermemesi için takımlar teyakkuzda olacak. Erken haber alma sistemleri ile helikopterin de aralarında yer alacağı yangın müdahale vasıtaları muhtemel bir yangını yasaklamak için hazır bulunacak.

Vali Münir Karaloğlu’dan ihtar

Fazla sıcakların, insanlarla beraber ormanları ve değişik canlıları da tehdit ettiğini belirten Vali Münir Karaloğlu, ormanları koruma mevzusunda yurttaşları uyardı. Asıllaşacak olan rekor sıcakların, orman yangınları açısından büyük tehlike oluşturduğunu belirten Vali Karaloğlu, “Havada sıcaklığın çoğalırken, nemin eksileceği bu günlerde orman yangınları mevzusunda dikkatli olalım. Bir sırça parçası dahi ormanın yanmasına neden olabilir. Özellikle çiftçilerimiz sera atıklarını yakmamaya itina göstersin. Bu yarıyıllarda hepimizin çok daha dikkatli olması gerekli” dedi.

Fazla sıcaklarda konutta kalmanın ehemmiyetine de dikkat sürükleyen Vali Karaloğlu, “Salgınla çaba ettiğimiz bu süreçte 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlıkları bulunanlar ile 20 yaş altı yurttaşlarımız zati konuttalar. Tüm yurttaşlarımızın fazla sıcaklara karşı dikkatli olmaları, sarih havada bulunmamaları ehemmiyetli. Böylece, hem fazla sıcaklardan hem de koronadan daha iyi korunabilirler” diyerek tüm Antalyalıları uyardı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu