Dünya

Belçika’daki Türkler Ramazan ayını Covid-19 gölgesinde karşıladı

Belçika’da yaşamış Müslümanlar Ramazan ayını korona virüs tedbirleri gölgesinde karşıladı. Ülkede 3 Mayıs’a geçerli olan tedbirler nedeniyle Ramazan ayı her tarafında Müslümanlar toplu teravih namazı kılamayacak ve iftar davetleri veremeyecek. Ülkede yaşamış Türkler de düzenledikleri yardım kampanyalarıyla ihtiyaç sahiplerine yardımlar yaparak Ramazan sevincini paylaştı.

Korona virüs tedbirleri zarfında Ramazan ayının kurallara yerinde bir şekilde geçirilmesi için resmi kurumlardan da dikkat geldi. Türkiye’nin Brüksel Büyükelçiliği Din İşleri Müşaviri Abdullah Gümüşsoy ise yayınladığı video mesaj ile ülkedeki Türklere seslendi. Gümüşsoy, “Bu Ramazan’da cemaatimizle bir arada olamamanın hüznünü yaşıyoruz. Oysa bir Müslümana uygu bir ciddiyet ve asaletle yaşadığımız bu sıkıntıların geçici dünya hayatının bir imtihanı olduğunu biliyoruz. O nedenle karamsarlığa, korkuya ve endişeye kapılmadan, umudumuzu ve direncimizi de kaybetmeden umut kaynağımız olan Kur’an-ı Kerim’i ve insanlığa her daim ümit aşılayan sevgili Peygamberimizi rehber edinerek bu engebeli günleri de inşallah geride bırakacağız” dedi.

Belçika İslam Temsilcilik Kurumu tarafından yapılan açıklamada, “Korona virüs nedeniyle her zamanki gibi bir Ramazan yaşayamadığımız bu günlerde sabırla kurallara uyarlama çağrısı yapıyoruz. Camilerimizde teravih kılamayacağız ve kalabalık iftarlar yapamayacağız. böylece ibadetlerimizi evlerimizde yaparak Ramazan ayımızı algılama edelim” denildi.

Belçika Diyanet Vakfı da konuya ilişkin yaptığı açıklamada, vakıf üyesi camilerden vatandaşların Ramazan ayını güven içinde geçirmesi için alınan tedbirlere uygun bir Ramazan programı istedi. Teravih namazlarını herkesin evinde kılması istenirken, Ramazan ayı her tarafında imamlar hem mukabele ayrıca de vaaz ve irşad programlarını camiden sosyal medya gibi iletişim araçları vasıtasıyla yapacak. Ayrıca evde kalma tedbirlerinin başladığı günden beri din görevlileri öğrencilerle uzakta eğitim şeklinde ders yapıyor. Ramazan her tarafında da Kur’an kursları internet üzerinden devam edecek.

Sıradaki Haber :  Fransa’da 'Sarı Yelekliler' yeniden sokağa indi

Belçika Diyanet Vakfına bağlı cami dernekleri göre yoksul ailelere karşın Ramazan kolileri de dağıtılmaya başlandı. Brüksel Anderlecht Merkez Camii Dernek Başkanı ve Vakıf Yönetim Kurulu üyesi Recep Özkan konuyla ilgili olarak, “Vakfımızın desteği ve cami derneğimizin bayan kollarının koordinasyonunda yoksul aileleri saptama ediyoruz ve onlara yardım kolileri ulaştırıyoruz” dedi. Vakfın Brüksel’de yer alan merkez binasında da Ramazan ayı baştan başa ihtiyaç sahiplerine her hafta Pazartesi günleri 100 adet Ramazan kumanyası dağıtımı yapılacağı bildirildi.

Ramazan ayı nedeniyle bir takım Belçikalı siyasetçiler de sosyal medya hesaplarından Ramazan ayına karşın tebrik mesajları yayınladı. Belçika doğumlu eski milletvekili ve Türkiye’nin Cezayir Büyükelçisi Mahinur Özdemir’in Twitter’dan yayınladığı Ramazan tebriğine Eski Belçika İçişleri Bakanı ve Eski Cdh Partisi Genel Başkanı Joelle Milquet, “Ramazan ayınızı tebrik ederim” ifadeleriyle yanıt verdi.

Belçika’da yaşayan Türkler arasında başka takviye kampanyaları da düzenleniyor. Bu yolla hem Türklere keza de diğer milletlerden öteki Müslümanlara, ihtiyaç sahibi ailelere yardımlar ulaştırılarak Ramazan sevinci paylaşılıyor. Fazla sayıda restoran da hastanelere yemek yemek servisi yaparak korona virüsle çaba eden sağlık çalışanlarına destek oldu.

Mustafa Ulusoy
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu