Gündem

Berberler ne zaman açılacak? Berberler ne zamana kadar kapalı!

İçişleri Bakanlığı, 81 İl Valiliğine “Koronavirüs Tedbirleri” zarfında gönderdiği ek genelgede, berber, kuaför, güzellik merkezlerinin faaliyetlerinin geçici süreliğine durdurulacağını duyurmuştu. Peki bu konu ile ilgili bir son dakika gelişmesi var mı? vatandaşların merak ettiği konuların arasında yerini almış durumda. İşte son gelişmeler… 

BERBERLER NE SÜRE AÇILACAK? 

Berberler, koronavirüs tedbirlerinin kaldırılmasıyla birlikte bitmiş meslek başı yapabilecek. 

BERBERLER DESTEK İSTİYOR

Ankara Berberler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Sezayi Kara, “Günlük çalıştığımızdan nedeniyle mağdur fazla olan esnafımız var” dedi.

Korona virüs önlemleri dahilinde İçişleri Bakanlığı genelgesi ile dükkanlarını kapatan berberler, devletten takviye bekliyor. İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine açıklamalarda bulunan Ankara Berberler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Sezayi Kara, “Kira yardımı talep ediyoruz. Bağ-Kur’unu yatıramayan esnafımız var. Bunun durdurulmasını ya da devlet tarafından ödenmesini istiyoruz. Minimum vergi üzerinden bütün esnafımıza bir takviye istiyoruz. Sicil affı gelmişti. Kırmızı çizgide olanların da bunun içerisine dahil olmasını istek ediyoruz. Bizler çalıştığımız dükkanlarımızın içerisinde tedbirlerimizi alarak, dükkana ikinci ya da üçüncü kişiyi almadan çalışma imkanı olabilir mi? Esnafımızın mağdur olmaması için bunu da devletimizden istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Jurnal çalıştığımızdan nedeniyle mağdur fazla olan esnafımız da var”

Türkiye’nin kuvvet bir süreçten geçtiğini vurgulayan Kara, “Korona virüs ülkemizde birincil göründüğü gün itibarıyla Cumhurbaşkanımızın, İçişleri Bakanımızın, Sağlık Bakanımızın ‘sokağa çıkmayalım’ uyarılarından sonra berberler olarak meslek yerlerimizde önlemlerimizi almıştık. Kendimizi koruyacak şekilde tedbirlerimizi alarak çalışmaya devam ediyorduk. Esnaflarımız kuvvet günler yaşıyor.

Bilhassa berber camiası bunlardan bir tanesi. İçişleri Bakanlığı genelgesiyle 21 Mart günü saat 18.00 itibarıyla berber dükkanlarının geçici bir süreyle çalışmasının durdurulması yönünde bir karar verdi. Bugün itibarı ile 2 haftayı geride bıraktık. Berberler günlük ve küçük paralarla çalışan esnaflar olduğu için kalfalar, çıraklar ve işyeri sahipleri kuvvet bir süreç içerisindeyiz. Üyelerimiz bizi arayarak ‘Çok mağdur oluyoruz. Evimizi geçindiremiyoruz. Çocuklarımızın yiyecek parası değil. Başkanım takviye edin’ diyor. Cumhurbaşkanımız sağ olsun gün gün yardımları açıklıyor. Bir Takım şeyler bizi mutlu etti. Fakat günlük çalıştığımızdan nedeniyle çok mağdur olan esnafımız da var. Bu konuda devlet büyüklerimizden Ankara Berberler Esnaf ve Sanatkarlar Odası olarak ufak esnafımızın yanına olmasını bir kere daha istiyoruz” diye konuştu.

Sıradaki Haber :  MSB’den Doğu Akdeniz açıklaması

“Kırmızı çizgi yemiş esnafımız bankalara gittiğinde kredi çekemiyorlar”

Berber esnaflarının taleplerini dile getiren Kara, “Çoğu dükkanımız kira. Konut kiralarımız, işyeri kiralarımız var. Cumhurbaşkanımız her ne kadar bu konuda dava edilmeyecek dediyse de sonuçta mal sahipleri de kiracılarını sıkıştırıyor. ‘Kiramızı ödeyin, bizde baskı durumdayız’ diyorlar. Devletimizden kirası olan dükkanların küçükte olsa kira yardımı talebinde bulunuyoruz. dahası Bağ-Kur’umuz var. 

Bu aydan daha sonra Bono-Kur için bir öteleme gelebilir. Lakin biz istiyoruz ancak en azından İçişleri Bakanlığımızın kararı doğrultusunda meslek yerlerimiz kapalı olduğu için en azından geçici de olsa Tahvil-Kur’larımızın durdurulmasını ya da devlet göre ödenmesini istemekteyiz. Öteki bir hususta sicil affı geldi. Ama kırmızı çizgi yemiş esnafımız bankalara gittiğinde kredi çekemiyorlar. Çünkü daha önce kredi kartı sebebi ile veya kredi çekmiş ödeyememiş. Bundan nedeniyle mağdur durumda. En azından bu esnaflarımızın da sicil affı gelerek kredi çekmeleri çok dürüst olacak. Tüm esnafımızın eşit şekilde bu imkandan yararlanmasını istiyoruz. İvedi bir şekilde ayırt etmeksizin her esnaf için bir minimum vergi oranında destek talep ediyoruz” biçiminde konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu