Dünya

BM: ‘Acil tedbir alınmazsa açlık ikiye katlanacak’

Birleşik Milletler (BM) Covid-19 salgını zarfında dünyada yeni bir özlem krizi yaşanması riskine karşın bir rapor yayınladı. Raporda, “Fazla hızlı tedbirler alınmazsa dünyadaki açlık ikiye katlanacak” ifadelerine yer verildi. BM’nin raporuna göre dünyada Covid-19 nedeniyle ağır istek çeken insan sayısı 2020 yılının sonuna kadar 250 milyonu aşacak. Raporun resmi sunumunu yapan BM Gıda Fonu yetkilisi Arif Husain, “Zaten son derece kırılgan olan bu kitle, Covid-19 sebebiyle felaketi yaşamak üzere” ifadelerini kullandı.

“75 milyon çocuk etkilenecek”

Husain, 2019’da dünya nüfusunda özlem çeken 130 milyon kişinin salgının idareli etkileri ve yiyecek zincirinin darbe alması sebebiyle 2020 sonunda hesaplamalara tarafından 265 milyonu bulabileceğine uyarı çekti. Laf konusu durumun küresel ısınma ve 55 ülkede salgının ağır etkiler göstermesi sebebiyle “ağır gıda yetersizliği” durumuna yol açacağını gösteren Husain, “Bu durumdan 75 milyon çocuk etkilenecek” dedi.

BM’ye tarafından laf konusu durumun engellenmesi için dünya ülkelerinin gecikmeden tedbir alması gerekiyor. Tedbir alınması konusunun önemine uyarı çeken BM Gıda Fonu yetkilisi Arif Husain, “Toplu halde bu dünya felaketine engel olmaya çalışmalıyız” biçiminde konuştu.

BM tarafından yayınlanan raporda özellikle Yemen, Suriye, Afganistan, Kongo, Venezuela, Etiyopya, Güney Sudan, Nijerya, Çad, Burkina Faso, Finansal ve Haiti’de ağır açlığın etkilerinin derin bir şekilde yaşandığı bildirildi. Raporda hem, istek yaşayan ve aynı zamanda çatışmaların yaşandığı ülkelerde Covid-19 salgını nedeniyle de durumun çok daha tarifsiz boyutlara ulaşması ihtimaline dikkat çekilerek dünyaya tedbir alma çağrısında bulunuldu.

Mustafa Ulusoy

Sıradaki Haber :  Trump'ın Özel Kalemi Meadows: '5 ülke daha İsrail'le ilişkilerini normalleştirmeyi düşünüyor'

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu