Gündem

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından Covid-19 tedbirlerine ilişkin yeni genelge

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yayımladığı genelge ile yeni müşteri korona virüs (Covid-19) salgınına ilişkin yeni tedbirleri açıkladı.

Koronavirüs Bilim Kurulunca ve ilgili kurum/kuruluşlarca duyurulan tedbirlere riayet edilmesinin öneminin vurgulandığı genelgede, bütün ülke sathında alınan tedbirler doğrultusunda gündelik hayatta kullanımları büyüyen maske, eldiven ve diğer kişisel hijyen araç gereç atıklarının uygun şekilde yönetiminin sağlanması gerektiği belirtildi. Genelgede, “İçerisinde bulunduğumuz süreçte tek kullanımlık kişisel maske ve eldivenler ile öteki hijyen malzemelerinin atıklarının biriktirilmesi, toplanması, taşınması, geçici olarak depolanması ve atık işleme tesislerine iletilmesi süreçlerinde asgari olarak aşağıdaki hususlara uyarı edilmesi önem talep etmektedir. Kurum, kuruluş ve işletmelerin bina ve yerleşkelerinde oluşan maske, eldiven ve öteki kişisel hijyen malzeme atıkları için bu atıkların öteki atıklardan ayrı olarak biriktirilmesi amacıyla bina antre ve çıkışları ile müşterek kullanım alanlarının bulunduğu katlara biriktirme ekipmanı yerleştirilmelidir. Bu atıklar için kullanılan ekipman ‘diğer atık’ ekipmanı gibi gri renkli ya da gri etiketli olmalı, ekipman üzerinde yalnızca maske, eldiven ve diğer bireysel hijyen malzeme atıklarının biriktirileceğini belirten yazı ve/ya da görseller bulunmalıdır. Bu atıkların ayrı ayrı toplanıp geçici depolama alanına taşınması ve gerekli temizleme işleminin farklı bir görevli personel göre kontrollü olarak yürütülmesi sağlanmalıdır. Atık biriktirme, toplama, nakliye ve depolama ekipmanlarının kapaklı olması seçim edilmeli, bu ekipmanların kullanımları haricen her zaman kapalı tutulması ve dış müdahalelerden etkilenmemesi sağlanmalıdır. Biriktirilen atıkların ekipmanlardan kuytu bir şekilde, atıklara temas etmeden alınabilmesi için ekipmanların içerisine torba geçirilmelidir. Atık torbaları açılmamalı, karıştırılmamalı, küçük miktarlı atıkların birbirleri ile birleştirilmesi yoluna gidilmemelidir. Ekipmanlardaki atık torbalarının dörtte üçü dolduktan daha sonra ağızları sıkı bir şekilde kapatılarak ikinci bir torbaya alınmalı ve geçici depolama alanına götürülmelidir. Atıkların geçici depolandığı yerlerin doğrudan güneş almayan yapı/yerleşkenin antre-çıkış, otopark ve kaldırım gibi yoğun insan kullanımı olan yerler ile yiyecek depolama, hazırlama ve satmak yerlerinden uzak olmasına ve bu alanların daima kapalı tutulması ve herhangi bir hayvan/haşarat girmeyecek şekilde önlem alınmasına dikkat edilmelidir. Bu atıkların geçici depolama alanlarında en düşük 72 saat bekletildikten sonradan ‘diğer atık’ olarak evsel atık dahilinde yönetilmek üzere belediyeye teslim edilmesi sağlanmalıdır” ifadelerine yer verildi.

Sıradaki Haber :  AK Parti Sözcüsü Çelik’ten Macron’un açıklamalarına tepki

Evlerden ve meslek yerlerinden kaynaklanan tek kullanımlık maske, eldiven, kaba şaka gibi bireysel hijyen malzemesi atıklarının yırtılmaya dirençli plastik çöp poşetlerinde minik miktarlar halinde toplanması gerektiğini açıklayan Bakanlık, “Ağzı sıkıca kapatılan (bağlanan) çöp torbaları sonradan yırtılma riskine karşı ikinci bir torbaya konulmalıdır. Atık üzerinde virüsün hayatta kalma ihtimalini en aza indirmek için atık torbaları, asgari 72 saat süreyle öteki insanların ve hayvanların erişemeyeceği oda veya balkonlarda bekletilmelidir. Atıklar, atık toplama saatinden kısa bir süre önce çıkartılmalı ve ‘diğer atık’ olarak evsel atık dahilinde yönetilmek üzere belediyeye teslim edilmesi sağlanmalıdır. Belediyeler göre maske, eldiven ve diğer bireysel hijyen araç gereç atıklarının biriktirilmesi ve teslimine yönelik yapılacak ilan ve talimatlara da ayrıca riayet edilmelidir. Atık biriktirme, toplama, taşıma ve depolama işlemlerinde kullanılan ekipmanlar ve bu ekipmanların bulunduğu alanların her bir atık boşaltımı sonrası temizliği/hijyeni sağlanmalıdır. Bu ekipmanlar diğer amaçlar ile kullanılmamalıdır. Birleştirme, nakliye ve depolama esnasında oluşabilecek akma ve/veya akış suyuna yönelik tedbir alınmalı, kirlilik oluşması durumunda kirlenen yüzey dezenfekte edilmelidir. Yüzey ve bölge temizliğinde kireç, çamaşır suyu, dezenfektan gibi malzeme kullanımı yararlı olacaktır. Toplanan atıklar manuel olarak elle açılmadan doğrudan ahenkli depolama ya da yakmaya gönderilmelidir. Atıkların toplanması, taşınması, işlenmesi ve bertarafı ile görevlendirilen personelin çalışma esnasında eldiven ve maske gibi kişisel koruyucu malzeme kullanması, atıkla bağlantı etmemeye uyarı etmesi, birleştirme ve nakliye işlemleri sırasında özel meslek elbisesi giymesi sağlanmalıdır. Görevli personelin yanında tatmin edici miktarda dezenfektan bulundurmasına ve lüzum kullanılan ekipmanların gerekse de bireysel malzemelerinin dezenfektan ile hijyeninin sağlanmasına özen gösterilmelidir” açıklamasını yaptı.

Emin Kuvat
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu