Gündem

Çin: ‘Virüs her yerden çıkabilir’

Çin’de ortaya çıkarak dünya genelinde 4 milyon fazla şahsa bulaşan ve 295 binden fazla şahsın vefatına neden olan korona virüs salgını sebebiyle tenkitlerin amacı olan Çin’den yanıt geldi.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, geçtiğimiz haftalarda korona virüs salgını hakkında Wuhan’daki bir laboratuvardan çıktığı doğrultusunda iddialarda bulunmuştu. Trump, korona virüsün Wuhan’da bulunan bir laboratuvardan çıktığına dair ispatları gördüğünü ifade etmiş, ancak ayrıntı paylaşamayacağına söylemişti. Ardından Pompeo ise, “Çin’in standartların altında bulunan laboratuvarlar ile dünyayı enfekte etme geçmişi var. Size korona virüsün Wuhan’da bulunan laboratuvardan çıktığına dair çok rakamda kanıt olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim” söylemesinde bulunmuştu.

Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yöneltilen iddialara karşı, “Virüsün dünyanın her yerinde her zaman ortaya çıkabileceği” ifadeleri kullanılırken, Çin’in de salgından etkilendiği kaydolundu. Bakanlık, salgın sebebi ile öbür ülkeler gibi Çin’in de bir kurban olduğu ve kabahatli olmadığı söylendi. Dışişleri Bakanlığı “Korona virüs, insanlığın ortak düşmanıdır” ifadelerini kullanırken, salgından Çin’in mesul yakalanması veya salgının değerinin Çin’e ödetilmesine dair rastgele bir legal yardımın bulunmadığına vurgu yaptı. Bakanlık, geçmişte yaşanan küresel salgınları anımsatarak, bu salgınlarda mesullüğü bulunanların ve tazminat ödemesi gerekenlerin de incelenmesini önerdi. İlk korona olayının Wuhan’da tespit edilmesinin, salgının Wuhan merkezli olduğu anlamına gelmediği belirtilerek, bağımsız beynelmilel soruşturma kurulunun Çin’i ziyaret etmesinde bir mahzur olmadığı vurgulandı.

Çin’de toplam korona virüs olay rakamı 82 bin 929’a, yaşamını kaybedenlerin rakamı ise 4 bin 633’e yükseldi.

Sıradaki Haber :  Fransa’da korona ölümleri 20 bine yaklaştı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu