Gündem

İçişleri Bakanlığından ticari taksilerle ilgili yeni genelge

İçişleri Bakanlığı, 81 şehir valiliğine “ticari taksilere” ait yeni bir genelge gönderdi. Yeni genelgeye göre, ticari taksi durakları ve ticari taksi olarak kullanılan vasıtalar, en az haftada bir kere olacak biçimde kumpaslı aralıklarla arınılacak/dezenfekte edilecek, yetkili merci tarafından tertip edilen taşıtın dezenfekte edildiği tarihi gösteren evrak taşıtta bulundurulacak. Ticari taksi sürücüleri, şahsi hijyen kaidelerine uygun biçimde hareket edecek, taşıt içinde kesinlikle maske kullanacak.

Ticari taksilerde, gün içerisinde taşıta binen her alıcının kullanımına yetecek miktarda dezenfektan malzeme veya 80 derecelik kolonya bulundurulacak. Ticari taksilere aynı anda üç şahıstan fazla alıcı kabul edilmeyecek. Alıcılar ticari taksilere maskesiz binemeyecek. Hizmet sunulan her alıcıdan sonra trafik kaidelerine uygun bir alanda alıcıların fiziksel temas edebileceği yerler dezenfekte edilecek, taşıt içerisinin havalandırılması sağlanacak.

İş odaları ve şirketçiler tarafından taksi fiyatının fiziksel temas gerektirmeyen kredi kartı, mobil uygulamalar vb. gibi temassız ödeme usulleriyle ödenebilmesi için lüzumlu bilgilendirme ve manipülasyonlar yapılacak. Bakanlığın valiliklere yolladığı Genelgede, tüm Dünya’yı tesiri altına alan yeni tip korona virüs Covid-19 salgınının cemiyet sıhhati açısından oluşturduğu tehlikeyi idareyebilmek ismine sosyal mesafe ve şahsi hijyen kaidelerine uyulmasının hayati derecede ehemmiyetli olduğu belirtildi.

Genelgede, devletin tüm müesseseleri ile bu salgının dağılması ve yurttaşların yaşamlarını tehdit etmesini yasaklamak için bir hayli önlem alındığı ve bu önlemlerin de yurttaşlarla paylaşıldığı ifade edildi. Bu kapsamda daha evvel toplu erişim vasıtalarında alınması gereken ihtiyatların tanımlanarak valiliklere sevk edildiği anımsatılan Genelgede, ticari taksilerin faaliyetleri sırasında, gerek taşıt içi alanın darlığı gerekse bu alanların gün içinde bir çok şahıs tarafından kullanılması sebebiyle sosyal mesafe ve şahsi hijyen önlemleri açısından bazı tehlikelerin ortaya çıktığına dikkat çekildi. Bakanlık, mevzubahisi ihtiyatlara ait valiler/kaymakamlar tarafından Umumi Hıfzıssıhha Yasasının 27’nci ve 72’nci maddeleri uyarınca lüzumlu kararların serilikle alınmasını, uygulamada rastgele bir aksaklığa alan verilmemesini istedi. İhtiyatlara ait olarak kolluk üniteleri, mahallî idareler, iş odaları ve alakalı ünite/müessese yetkilileri ile lüzumlu koordinasyon yapılacak. Alınan bu önlemler trafik zabıtası tarafından aktif biçimde sorgulanacak.

Sıradaki Haber :  Japonların yeni nesil hızlı treni raylarda

Mehmet Kalay
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu