Gündem

‘İcracı babalara’ bu kez de görüntülü konuşma engeli

Korona virüs salgını, dünya üzerindeki tüm insanları ve sektörleri tesirlerken, ‘icracı mağdur babalar’ da pandemiden kısmetini aldı. Eşlerinden boşanmış, çocuklarıyla muhakkak zaman dilimlerinde duruşma kararıyla görüşme hakları bulunan bir hayli baba, daha önceki eşlerinin çocuklarını göstermemeleri sebebiyle icra müdürlüklerinin yolunu yakalayıp evlatlarını haczediyordu. Ancak pandemi sebebiyle insanlar konutlarına çekildi, icra müdürlükleri kapatıldı, caddeye çıkma kısıtlamaları başladı. Hal böyle olunca çocuklarını en azından görüntülü konuşma yaparak görmek isteyen “mağdur babalar” soluğu duruşmalarda aldı. Bazı babalar duruşma kararlarını umutla beklerken, bazı babalar duruşma kararına karşın çocuklarıyla görüntülü görüşme yapamıyor. Oğlunu 6 yıldır icra yoluyla görebilen, görüntülü konuşma için duruşma kararını bekleyen Babasız Vazgeçilen Çocuklar, Çocuksuz Babalar Derneği Başkan Yardımcısı Hüsnü Kutluay, “Evcil hayvanlar dahi haczedilmezken, biz kendi çocuklarımızı icra ile görmek gidişatında kalıyorduk. Pandemi yarıyılında icrayı bile arar olduk. Ne görüntülü konuşabiliyoruz, ne duruşma kararlarına karşın çocuklarımızı görebiliyoruz. Hakkımız var ama bu hakkımız teslim edilmiyor. Biz icrayı dahi arar vaziyete düştük” dedi.

Görüntülü görüşmek için duruşmaya müracaat etti

2014 senesinden bu yana 11 yaşındaki oğlu K. Kutluay ile ancak icra yoluyla konuşabildiğini belirten Kutluay, “Daha Önceki eşim, oğlumla irtibat kurmam için icradan başka yol vazgeçmedi. Korona virüs salgını sebebiyle icra müdürlüklerinin kapatılmasıyla olanak da ortadan kalktı. Çocuğunu düşünen her ebeveyn gibi ben de bu salgın yarıyılında oğlumu tehlikeye atacak rastgele bir yaklaşımda bulunmak istemem. Bu nedenle aramızdaki özlemi gidermek için teknolojik olanakları kullanarak görüntülü görüşme yapmak istedim. Derneğimize abone olan çok rakamda şahıs da aynı mağduriyeti yaşıyor. Bu arzlarımız, karşı taraftan pozitif yanıtlanmayınca duruşmaya müracaat etmek gidişatında kaldık. Duruşmadan, görüntülü görüşme için karar aldırmamız gerekti. Duruşma müracaatım üzerine verdiği ara kararda, karşı tarafa bildiri edip oradan alacağı yanıt üzerine bir değerlendirmede bulunacağını belirtti. Bu arz en esas haktır, irtibat serbestliğidir. Bunun için karşı tarafa görüş sormak anlamsız geliyor. Karara itiraz ettim ancak mahkemede değerlendirileceği belirtildi. Zaman geçiyor. Hangi mahkemede karar verilecek, o zamana kadar pandemi bitecek mi, dolayısıyla bu arzın anlamı kalacak mı meçhul” diye konuştu.

Sıradaki Haber :  HDP önündeki ailelerin evlat nöbeti 384’üncü günde

“İcrayı dahi arar vaziyete düştük”

Bu vakit zarfından oğluyla sadece bir kere çok kısa süreli görüntülü görüşme yapabildiğini, daha sonraki aramalarında çocuğuna erişemediğini kaydolan Kutluay, laflarını şöyle sürdürdü: “Duruşma kararını beklerken belki konuşabilirim umuduyla oğlumu aradım, ileti attım ama telefonlar açılmıyor. Ben zati basmakalıp görüşme günlerinde de kasvet yaşayan bir babayım. Şu anda görüntülü aradığımda açılmıyor, attığım iletiye yanıt alamıyorum. Pandemi yarıyılında İçişleri Bakanlığının söylemeleri yönünde duruşma kararını gösteren ebeveynlerin çocukla irtibat kurabileceğine ait genelge var. Eline duruşma kağıdını alıp çocuklarını hiç olmazsa kapıda görmek isteyen babalar, manilerle karşılaştı. Misalin İstanbul’dan Yalova’ya giden bir dostumuz çocuğunu göremeden geri döndü. Hal böyle olunca bize de yapacak bir şey kalmıyor. Evcil hayvanlar dahi haczedilmezken, biz kendi çocuklarımızı icra ile görmek gidişatında kalıyorduk. Pandemi yarıyılında icrayı bile arar olduk. Ne görüntülü konuşabiliyoruz, ne duruşma kararlarına karşın çocuklarımızı görebiliyoruz. Hakkımız var ama bu hakkımız teslim edilmiyor. Biz icrayı dahi arar vaziyete düştük.”

Görüntülü konuşma kararına karşın görüşemiyor

Eskişehir’de yaşayan ve kendinden habersiz başka bir kente taşındıkları için oğulları 6 yaşındaki Ö. Özkan ve 3 yaşındaki A. Özkan ile görüşemediğini belirten Mehmet Özkan da, “26 Nisan 2019’da daha önceki eşimle uyuşmalı bir biçimde boşandık. İki çocuk babasıyım. Daha Önceki eşim benden habersiz çocuklarımı alıp Mersin’e taşındı ve adreslerini öğrenmiyorum. 78 gündür çocuklarımı göremiyorum. Hangi koşullar altında yaşadıklarını öğrenemiyorum. Pandemi sürecinde çocuklarımın sıhhat gidişatından haberdar değilim. Çocuklarımdan uzaktayım, onları göremiyorum. Velayetin değiştirilmesi için dava açtım, çocuklarımla görüşme arz ettiğimi bildirdim. Duruşma, seyahat ve caddeye çıkma kısıtlaması olması sebebiyle haftanın iki günü görüntülü konuşma kararı aldı. Buna karşın daha önceki eşim çocuklarımla beni görüştürmüyor. ‘Telefonum bozuk, internetim yok’ gibi gerekçeler üretiyor. Adresi vermesi halinde internet bağlatıp telefon alabileceğimi söylememe karşın adresini bana vermedi. Sesli olarak görüşme arz edip duruşma kararı olduğunu söyledim. Şimdiye dek çocuklarımdan yalnızca en büyüğüyle sesli olarak konuşabildim. Küçük oğlumla ise hala görüşemedim” ifadelerini kullandı.

Sıradaki Haber :  Kısıtlamanın bitmesiyle vatandaşlar Taksim Meydanı’na akın etti

Ceren Atmaca – Sinan Yeniçeri
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu