Dünya

İran Cumhurbaşkanı Ruhani: ‘Eğer İran’a uygulanan silah ambargosu uzatılırsa bunun sonuçları ağır olur’

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Bakanlar Heyeti buluşmasında konuştu. Ruhani, Amerika Birleşik Devletlerinin 2018’de İran’a müteveccih yaptırımlarının başlamasına değinerek, “İki sene evvel, tüm beynelmilel tertip etmelerin aksine, BM Güvenlik Konseyi 2231 rakamlı kararnamesini ihlal ederek, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı nükleer uyuşmadan ufaladı” dedi. İran’ın batı ile nükleer uyuşma için yaptığı mülakatlara değinen Cumhurbaşkanı Ruhani, “Biz 2 sene ve 4 ay süresince dünya ile röportaj yaptık. Aynı zamanda 2 sene 4 ay süresince bu uyuşma uygulandı. Bu uyuşma ülke politika tarihinde eşsiz ve yararı çok olan bir uyuşma oldu” ifadelerini kullandı.

Nükleer uyuşma ile beraber İran’a müteveccih uygulanan bir hayli yaptırımın kaldırıldığını vurgulayan Ruhani, “Bankalardaki paralarımız özgür vazgeçildi. İran’ın uyuşmayla beraber ekonomik kalkınması yüzde 12.5 arkasıydı. Aynı zamanda petrol satışlarımız 900 bin varilden 2 milyon 800 bin varile çıktı. Elbette bu vaziyet İran karşıtlarını rahatsız etmekteydi” biçiminde konuştu.

“Zamanın dolmasına az kaldı”

Nükleer uyuşma kapsamında İran’a müteveccih silah yaptırımlarının kaldırılması gerektiğini anımsatan Ruhani, silah yaptırımlarının röportaj mevzularından olduğunu belirterek, “Nükleer uyuşmada silah yaptırımlarının 5 sene içerisinde kaldırılması kararlaştırılmıştı. Bu karar için verilen zamanın dolmasına az kaldı” dedi.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın etrafındaki İran karşıtı radikaller sebebiyle nükleer uyuşmadan tek taraflı dağıldığını vurgulayan Ruhani, “Onlar nükleer uyuşmadan bölmeleri ile beraber bizim de uyuşmadan çekileceğimizi düşünüyorlardı. Böylece mevzu Birleşmiş Milletler’e taşınacak ve biz de tüm kazanımlarımızı kaybetmiş olacaktık. Trump’ın düşünü reelleştirmedik” ifadelerini kullandı.

Amerika Birleşik Devletleri için nükleer uyuşmada sona gelindiğini belirten İran Cumhurbaşkanı Ruhani, “Şayet Amerika Birleşik Devletleri yaptırımları kaldırır ve bizim kabul edeceğimiz bir uyuşma arz ederse yeni bir uyuşma muhtemel olabilir” dedi.

İran’a müteveccih uygulanan silah yaptırımlarının uzatılamayacağını belirten Ruhani, “Şayet İran’a uygulanan silah yaptırımları uzatılırsa bunun neticeleri ağır olur. Bunu 4+1 ülkelerine de söyledim. Onlar böyle yanılgı karşısında ne gibi korkunç neticelerle karşılaşacaklarını iyi öğreniyorlar” biçiminde konuştu.

Sıradaki Haber :  İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani: 'ABD bölgede gerginliğe neden oluyor'

Aynur Sena Seri
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu