Dünya

Japonya’da OHAL’in süresi uzatılabilir

Dünyada şipşak yayılmaya aralıksız korona virüsü sebebiyle ülke genelinde mucizevi hal ilan edilen Japonya’da, gözler daha önce 1 ay süreceği açıklanan uygulamanın süresinin uzatılıp uzatılmayacağına çevrildi. 29 Nisan – 6 Mayıs tarihleri arasındaki ‘altın hafta’ tatilinde halka evde kalma çağrısı yapan hükümetin ise kararını bu süre kapsamında vereceği öğrenildi. Japonya Baş Kabine Sekreteri Yoshihide Suga, hükümetin 6 Mayıs öncesinde kendilerine korona virüsü konusunda danışmanlık yapan bilirkişi kuruluna danışarak konuya dair kararını vereceğini söyledi. Bilirkişi kurulunun başkanı Shigeru Omi ise doğrulanan vakaların sayısı, olgu artma hızı ve enfeksiyon yayılım yolunun belirlenemediği vakaların oranı dahil bütün parametreleri dikkate alacaklarını vurguladı.

OHAL kapsamı genişletilmişti

Japonya’da hükümet çoğalan korona virüsü vakaları aleyhinde 7 Nisan’da Tokyo, Osaka, Chiba, Kanagawa, Saitama, Hyogo ve Fukuoka’da geçerli olacak şekilde OHAL duyuru etmiş, 16 Nisan’da ise kararın kapsamı tüm ülkeyi içine alacak şekilde genişletilmişti. Başbakan Shinzo Abe’nin 6 Mayıs’a değin yürürlükte kalacak OHAL’i ülke genelinde kullanım kararında, ‘altın hafta’ boyunca gerçekleşmesi beklenen seyahatleri azaltma düşüncesinin etkin olduğu kamuoyuna yansımıştı.

Abe çağrısını yineledi

Son olarak dün yaptığı konuşmada yakında olacak olan tatile değinen Abe, bu süreçte virüsün dağıtım riskinin bulunduğuna dikkat çekmişti. Vatandaşlara yaptığı gezi etmeme çağrısını yineleyen başbakan, Japonya sağlık durumu sistemi üzerindeki yükü azaltmak ve insanların hayatını korumak namına herkesi elini taşın altına koymaya çağırmıştı. Abe, daha önce de ifade ettiği kişisel teması yüzde 80 oranında azaltma hedefine varmak için insanlardan daha artı işbirliği istemişti.

Tatil fırsatı olarak görülüyor

Altın hafta, her sene Nisan ayının sonunda başlayıp Mayıs ayının birincil haftasına değin süren ve dört ulusal bayram nedeniyle bir araya gelen resmi tatiller dizisini ifade ediyor. Japon halkı için bir tatil fırsatı olarak görülen altın hafta boyunca milyonlarca birey yurt dışı ve yurt içi seyahatleri gerçekleştiriyor. Bu sene salgın sebebiyle evde kalma çağrısı yapılsa da, tatil süresince gerçekleşmesi beklenen seyahatlerin bireysel teması artırmasından endişe ediliyor.

Sıradaki Haber :  Hafter güçleri Mitiga Havalimanı’na saldırdı

Burak Ersoy
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu