Dünya

Kendisini devlet başkanı ilan eden Hafter’e ABD, Rusya ve AB’den tepki

Libya’nın doğusundaki gayrimeşru orduların lideri Halife Hafter dün asıllaştırdığı konuşmada Birleşmiş Milletler BM himayesinde imza atılan “Suheyrat Uyuşması’nın kararını yitirdiğini ve ülkenin başına geçtiğini duyurmuştu. Darbeci General Hafter’in söylemesinin ardından Libya başta olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri, AB ve Rusya’dan tepki gecikmedi. Libya Milli Uzlaşma Hükümeti UMH Başbakanı Fayiz es-Serrac, Hafter’in kendisini devlet başkanı bülten etmesine sert tepki gösterdi. Serrac, Hafter’in kendisini devlet başkanı bülten etmesinin Suheyrat Uyuşması’na ve ülkedeki tüm politik etraflara yapılmış bir darbe olduğunu belirterek Hafter’in duyurusunun darbe projesinin sonlandırılması zorunluluğunu ortaya koyduğunu ifade etti.

“Yeis duyduk”

Amerika Birleşik Devletlerinin Trablus Büyükelçiliği ise sosyal medya hesabından yapılan söylemede, Hafter’in kendisini tek taraflı devlet başkanı bülten ettiği güzergahındaki söylemelerinden yeis dinlendiği bildirildi. Söylemede, Hafter’in ülkedeki beşeri mütarekenin sağlanmasına davet edildiği belirtildi.

“Libya uyuşması ihlal ediliyor”

Avrupa Birliği AB Komiteyi Lafçısı Peter Stano da Hafter’in kendisini devlet başkanı bülten etmesine ait yaptığı söylemede, “Güçle ve şiddet kullanarak fertsel çözümler 2015’teki Libya uyuşmasını ihlal ediyor” ifadelerini kullandı. Stano, AB’nin Libya’daki büyümeleri bir zamandır yakından ve kaygıyla takip ettiğini belirterek 2015 senesinde imza atılan Libya uyuşmasının ülkede politik bir çözüme erişmenin tek yolu olduğunu vurguladı.

“Onaylamıyoruz”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Hafter’in kendisini devlet başkanı bülten etmesini onaylamadıklarını açıkladı. Lavrov, “Libya’nın çözüm sürecindeki mevcut kriz, tek taraflı kararların alınması için mazeret değil” ifadelerini kullandı. Lavrov, Libya çatışmasındaki tüm taraflarla temas halinde olduğuna söyledi.

Öte yandan darbeci General Hafter dün yaptığı söylemede Libya’da BM’nin ara buluculuk ettiği, 1 seneden fazla süren mülakatların ardından 2015’te Fas’ın Skhirat şehrinde imza atılan sulh uyuşmasının kararını kaybettiğini ve kendisine bağlı eforların ülkeyi hakimiyet altına alacağını söylemiş, ülkede asıllaştırılan şovlara katlanarak ülkenin başına geçebilmek için ulusun kendisine verdiği yetkiyi kullandığını iddia etmişti.

Sıradaki Haber :  Yunanlılar çocukların da bulunduğu 19 kişiyi ölüme terk etti

Hamad Alnajjar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu