Dünya

Kosova’da normalleşme sürecinin ikinci aşaması başladı

Kosova’da 4 Mayıs’ta kademeli olarak başlayan olağanlaşma süreci kapsamında kısıtlamalar kaldırılmaya devam ediyor. Ülkede yeni tip korona virüse Covid-19 tutulan hasta rakamının eksilmesi ve iyileşenlerin rakamının çoğalması üzerine olağanlaşma sürecinin ikinci evresine geçildi. Bu kapsamda bir hayli firma yine kapılarını açtı. Kafeler ve lokantalar kutu servis sistemine geçerken toplu taşıma yine hizmet vermeye başladı.
Kosova Sağlık Bakanlığı tarafından 4 Mayıs tarihinde olağanlaşma kapsamında ihtiyatların gevşetilmesinin birinci evresinin ardından ikinci evresine geçilmesine karar verildi. Takribî 2.5 ayın ardından berber ve kuaförler, diş muayenehaneleri, turizm acenteleri ve kutu sistemi koşuluyla lokanta ve kafeler yine çalışmaya başladı. Şirketler maske ile eldiven kullanımı, sosyal mesafenin korunması, muhakkak rakamda alıcı alınması koşullarıyla yine açıldı.

Berber ve kuaförlerin yine açılması hem yurttaşları hem de firmaları coşturdu. Berber Faton Krasniqi, 2.5 aydan sonra iş yerini yine açmasından dolayı mutlululuk dinlediğini ifade etti. Salgının tesirinin eksilmesiyle beraber alınan ihtiyatların rahatlatılması kapsamında iş yerlerinin açılmasının olağana dönüşün en iyi işareti olduğunu kaydolan Krasniqi, yeni kaidelere ayak yalanı çalıştıklarını ifade etti.
Kuaför İsa Kasap da dükkanlarını açtıkları için çok mutlu olduklarını, uzun bir zamandan sonra işbaşı yaptıklarını belirterek, “Değişik bir hava var. Umudumuz pandeminin sona ermesi. Öyle bir hava da geliyor sarihçesi. Kısa bir zamandan sonra gidişat bayağılaşacak. Mutluyuz, karantina kalktı” dedi.

Makyöz Beatra Shehu da pandem salonlarını yine açtıkları için son derece mutlu olduklarını ifade ederek gidişatın banalleşmeye doğru gittiğini ve tamamen sürekli olacağını umduklarını kaydoldu.
Şu ana kadar 985 olay tespit edilen Kosova’da 736 birey iyileşirken, 29 birey virüs sebebiyle yaşamını kaybetti. Ülkede 220 şahsın rehabilitasyonu sürerken takribî 12 bin test yapıldı.

Sıradaki Haber :  Brezilya’da korona virüse bağlı can kaybı 100 bini aştı

Ercan Kasap
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu