Gündem

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy normalleşme planlarını açıkladı

Bodrum’a gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy turizmle alakalı söylemelerde bulundu. Dış turizmden, iç turizme, uçak seferlerinden, yaz konserlerine kadar bir hayli suali yanıtlayan Bakan Ersoy iç turizmi kalemtıraşlarını dış turizmin ise kademeli olarak açılacağını söyledi. Uçakların iç hat uçuşlarını kısa bir zaman sonra açılacağını belirten Ersoy, dış hatların ise kademeli olarak açabileceklerini ifade etti. Yaz konserleri ile alakalı olarak ise Temmuz ayında yaz konserlerinin başlaya öğreneceğini sosyal mesafe kaidelerine uyularak konserlerin olabileceğini söyledi.

Turizmin Mayıs sonu Haziran başı gibi açılabileceğini ifade eden Bakan Ersoy, “Her hafta kumpaslı olarak bakanlar kuruluda gidişatlar değerlendiriliyor, bilgiler rakamlar, değerlendiriliyor ve bu Bilim Heyetimizin de görüşleri alınarak basmakalıplaşma takvimi söyleniyor. Şayet cemiyet disiplininde bir bozulma olmazsa bir rahatlama olmazsa istenildiği gibi şu anda gittiği gibi düzelmeler süratli bir biçimde devam ederse allahın izniyle Mayıs sonu gibi haziran başı gibi iç turizm hareketleri başlar diye düşünüyoruz.” diye konuştu.

“Dış turizm için görüşmeler başladı”

Bakan Ersoy, 70 ülke ile görüşmelerin başladığını ifade ederek “Dış turizm ile alakalı bize bağlı bir hareket değil öğreniyorsunuz. Özellikle bizim yolcu tedarik ettiğimiz ülkelerdeki düzenlemeyi de temel alarak biz de çok yakinen takip ediyoruz. Bu bağlamda zati trafiğin süratlenmesi için 70’den fazla ülkeye Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak bir amaç mektubu gönderdik. Amaç mektubunun ekinde de beynelmilel kuruluşlar tarafından teftişi ve puanlaması yapılan bir sertifikasyon sistemi yaşama geçirdik, bu sertifikasyon mum kriterlerini kültürlerinin ayrıntılarını koyduk.

Aynı zamanda Türkiye’nin Dünya Sıhhat Teşkilatı tarafından özellikle dünyanın bir hayli Ülkesi tarafından takdir edilen sıhhat altyapısını turizm şehir ve ilçelerindeki sıhhat alt yapısını gösteren, neler bunlar dediğiniz zaman sağlık kurumu rakamlarımız yoğun bakım yatak kapasitemiz vantilatör sayımız, ambulans, ambulans helikopter ve ambulans uçak gibi bilgileri kapsayan bir dosyayı da mektubun ekinde gönderdik. Aynı zamanda Dışişleri Bakanımız ile birlikte kendi muhataplarımızı kendisi Dışişleri Bakanı, ben turizm ile alakalı alakalı muhataplarımızı geçen haftadan itibaren yoğun bir biçimde aramaya başladık.

Sıradaki Haber :  AFAD: 'Yurt dışından getirilen 76 bin 310 vatandaş gözlem altına alındı'

Bu telefon diplomasisi ile beraber hem mektup ayrıntıları üzerinde hem onların için noksan kalan bir informasyon gerekiyorsa bunları anekdotlarımız alıp bitiriyoruz. Bir bağlam bir şeyler daha yaptık Sıhhat Bakanlığımızla beraber bir çalışma yaptık ve özellikle yoğun turist trafiğinin yaşandığı havalimanları test merkezleri açılmaya başlandı. Burada kendi ülkesinde test yaptırmayıp ülkemize gelen kendi ülkesinde test yaptırmış da gelebilir ama böyle bir şeye lüzum olmayacak. Testi yaptırmayıp gelen turistlere havalimanlarında kısa vakitte testi yapılmasını sağlayacağız. Hem Türkiye’nin sıhhat güvenliği hem de onların kendi güvenlikleri noksanı da kapatmış olacağız” biçiminde konuştu.

Dış turizmin hareketlenmesinin yalnızca Türkiye’nin vereceği bir karar olmadığını belirten Bakan Ersoy “Külfetli bir süreç dünya genelinde emelimiz zati ilk etapta emelimiz turizm hareketliliğinin beynelmilel turizm hareketliliğinin başlamasını sağlamak, iç turizmde hudutlu kalmasını istemiyoruz. Dış turizm hareketinin tekerrür başlamasını öngörüyoruz. Bununla alakalı güven algısı çok çok ehemmiyetli turist açısından bir güven algısı ile alakalı hazırlıkların tamamını Türkiye olarak biz yaptık tamamladık. Amaç mektuplarımı da gönderdik sarihçesi beynelmilel medyada da takip ettiğimiz kadarıyla Türkiye çok emin bunu bulunuyor.

Hatta bu yılki turizm hareketleri arasında sıhhat turizmi açısından da bu Türkiye’nin korona virüs sırasında yapmış olduğu galibiyetler sıhhat turizmi açısından da Türkiye’nin bir yol almasını sağlayacak gibi gözüküyor. İleride sıhhat turizminde de çok süratli bir büyümeler karşılanır diye düşünüyorum. Bu yılki maksadımız tekerrür turizm hareketini bir başlangıç yapmak bir başlatmak ve 2021’e süratli bir biçimde sayıların hoş diye bir sene olmasını sağlamak” biçiminde konuştu.

“2023 hedefini tutacağız” ifadelerini kullanan Bakan Ersoy, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bizim ilk maksadımız öğreniyorsunuz 2023 niyetlerimiz var, sene sene söylenmiş sayılarımız var. Şu anki ilk maksadımız bu kaybı karşılayıp 2021’de muhtemelse 2021 maksatları ile beraber tutmak tutamazsak 2022’de bu maksatları tutmak, 2022 için öngördüğümüz maksatları tutmak. Turizm yapma biçimlerinin de bazı farklılıklar olacak insanların seyahat destinasyon algılarında da bazı farklılıklar olacak ama Türkiye bu mevzuda hem kuruluşların yeniliği hem sıhhat altyapısı olarak çok avantajlı olarak görülüyor. Bir tek kasvetimiz bu sene için ülkeler safhalı bir biçimde trafiklerini açmak istiyor. Nasıl biz turizm hareketleri başlar sonra safhalı hakimiyetli bir biçimde dış turizm hareketliliği başlar, diyorsak yurt dışındaki ülkeler için de aynı başka bir deyişle evvel iç trafik hareketlerine başlar sonra komşu ülkelerimize başlarız.

Sıradaki Haber :  Bakan Pekcan: 'Danimarka ile ticareti 5 milyar dolarlık bir seviyeye çıkarmak istiyoruz'

Sonra safhalı olarak mesafeleri uzatırız hakimiyetli bir açılım mevzubahisi ama burada işte Türkiye hazır olduğunu belirten dosyalarıyla dokümanlarıyla sertifikasyonları ile yapılması gereken telefon diplomasisi ile yapılması gereken her şeyi yapıyor. Sayın Cumhurbaşkanımızla gerektiği zaman karşı ülkelerin liderleri ile görüşüyorlar. Ehemmiyetli olan süratli bir biçimde harekete başlatmak ama Türkiye’nin zati bir hamleye geçmiştik turizm olarak öğreniyorsunuz ve sistemdeki yetersizlerimizi turizm geliştirme ajansı tanıtım vesaire gibi noksanlarımızı da bitirmiştik.

Hatta geleceğin turizmini yansıtan turizm projeleri Ege Turizm Merkezi Çeşme etabı Ege Turizm Merkezi etabı Didim etabı gibi geleceğin 50 senesini turizmini cezbedecek cazibe noktası olacak projeleri devreye almaya başladık. Öğreniyorsunuz onların projeleri hazırlanmaya başlamıştı. Biz amacımıza uygun bir biçimde yürüyeceğiz ama bir yol kazası oldu, dünya genelinde bir yol kazası oldu ama biz en süratli bir biçimde en seri biçimde daha önceki rakamlarımıza gelmek ve maksatlarımızı revize edilecek biçimde adımlarımızı atıyoruz”

Eren Ayhan
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu