Gündem

Profesörden ‘yılanları öldürmeyin’ uyarısı

Türkiye’nin farklı alanlara yönlendirilmiş yerlerinde görülen yılanlarla ilgili kamuoyunda bulunan haberleri değerlendiren BEÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sözen, yılanların öldürülmesine karşı çıktı. Sözen, “Birkaç gündür basında Türkiye’nin çeşitli yerlerinde yılanların görülmeye başladığı haberlerini mutlulukla izliyoruz. Bahar geldi ve doğa uyanıyor. Kış uykusundaki kurbağalar, semenderler, yılanlar, kertenkeleler, yer sincapları, yedi uyurlar vb böylece fazla canlı artık uyanıyor ve ekosistemdeki görevlerini sürdürmek üzere aktivite göstermeye başlıyorlar. Doğa bütün coşkusuyla uyanıyor. Bu canlıların hepsi ülkemiz doğasının biyolojik zenginlikleridir. Hiç birisi korkulacak bir şey veya değil edilmesi gereken bir düşman değildir” ifadelerine yer verdi.

“Türkiye’de 60’a yakın yılan türü yaşıyor”

Türkiye’deki 60’a yakın yılan türünden 10 kadarının dünya üzerinde yalnızca Türkiye’de yaşamış endemik tür olduğunu aktaran Sözen şöyle devam etti:
“Türkiye doğasında 60’a yakın yılan türü yaşamaktadır ve bunlardan 10 kadarı dünya üzerinde sadece ülkemizde yaşamış endemik türlerdir. Hiç bir yılan türü doğrudan insana saldırmaz ve ülkemizdeki yılanların birçok zehirsizdir. Zehirli olan türlerin 14 tanesine engereklerdir ve zehirli olmalarına rağmen epeyce sakin yılanlardır. Ekosistemde bilhassa farelerle beslenerek doğada fazla çoğalmalarını ve bu nedenle insanlara hasar vermelerini, tarım alanlarına hasar vermelerini, böylece fazla hastalığı insana bulaştırmalarını engellerler. Bu yüzden insanların karşılaştığı hiç bir yılanı öldürmemesi gerekir.”

“Yılanlar konusunda bilinçlenmeliyiz”

Görülen yılanların mutluluk duyulacak bir koşul olduğunu aktaran Prof. Dr. Mustafa Sözen, “Maalesef bugünlerde ortaya meydana çıkan yılanlarla ilgili üzüntü verici ve insanları hatalı yönlendiren haberler basında sık sık yer almaya başladı. Örneğin 2 gün önce Mardin’de çok sayıda su yılanının (Natrix tessellata) görüldüğü ve hepsinin mahalleli göre öldürüldüğünü okuduk. Daha bugün ise Hakkari’de görülen zararsız bir yılan türü olan Yarısucul yılanın (Natrix natrix) görülmesi “Korkutan görünüm” başlığıyla basında yer aldı. aynı zamanda insanlarımızı bu konuda yeterince bilgilendirememiş olmamızdan nedeniyle da ülkem namına üzülüyorum. İnsanlarımıza Biyolojik çeşitliliğimiz, zenginliğimizi çok iyi bir şekilde öğretmeli ve bir yılanın görülmüş olmasının korkulacak bir şey yok, mutluluk duyulacak bir şey olduğu bilincini yerleştirmeliyiz. Bir Yaban hayatı uzmanı olarak bu konudaki görüşümü duyurmak istedim” biçiminde konuştu.

Sıradaki Haber :  Cezayir’de Covid-19 vaka sayısında rekor artış

Iftihar Altındağ
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu