Gündem

Rastgele virüs testi

Türkiye’deki koronavirüs vakalarının düşmeye başlaması ile birlikte, normalleşme adımlarının yol haritasını çıkaracak bir uygulamaya da başlangıç verildi. Bu kapsamda, toplumdaki bağışıklık oranının belirlenmesi için TÜİK’in örneklem sistemine tarafından rastgele virüs testi yapılmaya başlandı.

Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye için bir bağışıklık haritası hazırlanacağını açıklamıştı. Bu uygulamanın detayları ortaya çıkmaya başladı. Edinilen bilgilere göre, normalleşme adımlarına yol gösterecek olan, Türkiye’de kaç kişinin koronavirüse yakalandığına dair fotoğrafın ortaya çıkarılması için, tesadüfen test çalışması başlatıldı. Afiyet Bakanlığı’nın talebi ile bu konuda TÜİK devreye girdi. Deneme için hangi hanelere gidileceğini TÜİK örneklemlerine kadar belirleniyor. Test yapılan illerde tespit edilen nüfus oranına tarafından emin sayıda hane belirlenerek, bu hanelerde yaşayanlara korona virüs testi yapılıyor.

İLK BAŞVURU FORMU ANTALYA’DA
Türkiye’deki virüs yoğunluğunun yüzde olarak dağılımının ölçülmesi amacıyla başlatılan egzersiz için bir takım illerde kamuda çalışan diş hekimleri de görevlendirildi. Çıkan sonuçların toplumun geneline yönelik istatistiksel dağılımı hesaplanacak, bu yolla Türkiye’de kaç kişinin virüse yakalandığını veya az önce hiç virüs bulaşmamış olanların sayısına karşın bir varsayım ortaya çıkacak. Haziran ayı başında aşamalı olarak turizm sezonunun başlatılmasının planlanması sebebiyle, bu konudaki ilk uygulamanın Antalya’da yapıldığı ifade edildi. Öteki bazı büyükşehirlerde yapılan rastgele testlerin önümüzdeki süreçte bütün Türkiye’de yaygınlaştırılacağı belirtildi.

RİSK PLANLAMASI YAPILACAK
Virüsle ilgili rastgele testlerden elde edilecek sonuçlar, bayram sonrası gündeme gelecek normalleşme adımlarının belirlenmesine de etkili olacak. İl pandemi kurulları bu verilerden yola çıkarak, illerdeki virüs yükünün boyutuna bakacak, dağılma ihtimalini hesaplayacak ve hangi şehirde hangi yasakların kaldırılacağına karar verecek. Bu verilerden yola çıkılarak, risk planlaması yapılacak ve virüs yükü düşük olan illerde bir takım yasaklar esnetilecek.

Sıradaki Haber :  İran’da son 24 saatte 74 kişi korona virüs nedeniyle hayatını kaybetti

ANTİKOR TESTİ GELİYOR
BU ARADA Afiyet Bakanlığı Bilim Kurulunda gündeme gelen bağışıklık ölçümü konusunda, daha iyi sonuçlar veren antikor testlerinin Türkiye’ye getirilmesi için Çin ile temasa geçildi. Bu testlerin dünyada kısıtlı sayıda üretilmesi sebebiyle az sayıda getirilecek antikor testlerinin elzem durumlarda kullanılacağı belirtildi.
Artı vakaların temaslarının belirlenmesi amacıyla başlatılan filyasyon taramalarının sayısının da 400 bine yaklaştığı belirtildi. Türkiye’de salgının yayılmasının önüne geçilmesinde büyük rol oynayan filyasyon uygulamasında Türkiye genelinde 5 binden pozitif afiyet görevlisi çalışıyor.

Türkiye Gazetesi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu