Gündem

Sağlık Bakanı Koca, 73’üncü Dünya Sağlık Asamblesine katıldı

Dünya Sıhhat Teşkilatının DSÖ en üst karar alma uzvu olan Dünya Sıhhat Asamblesi, 194 abone ülkenin katılımına reelleştirildi. DSÖ’nün senelik çalışma gündeminin tanımlandığı ve küresel sıhhat meselelerinin ele alındığı 73. Dünya Sıhhat Asamblesi’ne Türkiye’yi temsilen Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca katıldı.

COVID-19 salgını sebebiyle ilk defa video konferans usulüyle asıllaştırılan Asambleye abone ülkelerin sıhhat bakanlarının yanı gizeme aralarında Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Barbados Başbakanı Mia Amor Mottley ve Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa’nın da olduğu devlet ve hükümet başkanları katıldı.

Sıhhat Bakanı Koca konuşmasında, COVID-19 salgınının gelişmişlik farkı korumaksızın tüm ülkelerin sıhhat sistemlerini güçlü bir teste tabi yakaladığını ve bu süreci iyi tahlil edip zorunlu adımları atabilen liderlerin tehlikesiz bir gelecek oluşturulmasına katkıda bulunacağını belirtti.

Senelerdir kuramda konuşulan bir hayli mevzunun pratikteki acı asıllarıyla yüzleştikleri değişik bir yarıyıldan geçtiklerini belirten Koca, “Bugüne kadar cihansal sıhhat içericiliği, krizlere hazırlık gibi kavramlar Asamblelerde hep yineleye geldiğimiz mevzular oldu.

COVID-19 pandemisi, bu kavramlar çerçevesinde hem milli sıhhat sistemlerimizi hem de küresel sıhhat idaresini çok güçlü bir imtihana tabi yakalamıştır. Bu imtihan, gelişmişlik farkı korumadan hangi ülkenin daha iyi alt yapıya sahip olduğunu ve nasıl bir sıhhat sistemi kurguladığını ortaya çıkarmıştır. Siyaset yapıcılar olarak, tablonun ortaya koyduğu neticeleri iyi tahlil edip sağlam adımlar atabilmeliyiz. Ancak bu vaziyette milli ve küresel anlamda daha tehlikesiz bir gelecek oluşturulmasına katkıda bulunabiliriz” dedi.

Türkiye’nin potansiyel olayları en süratli tespit eden ülkelerden biri olduğunu ve erken düzeyde rehabilitasyonu tek merkezden başlatarak ehemmiyetli bir adım attığını söyleyen Koca, “Bu sayede, bu süreci can kaybı ve sıhhat sistemine tesirleri bakımından en az hasarla atlatan ülkelerin başındadır.

Sıradaki Haber :  Fındık büyüklüğünde yağan dolu her yeri beyaza bürüdü

Türkiye, öncelikle aldığı ihtiyatlarla hastalığın hudutlarından girmesini 3 ay ötelemeyi muvaffak olmuş ve bu vakitte sıhhat sistemini salgına hazır hale getirmiştir. Halen ülkemizde sağlık kurumu yatak doluluk oranları yüzde 40’ın altında ve yoğun bakım doluluk oranı yüzde 60’ın altındadır. Türkiye cihansal sıhhat içericiliği altında tüm hizmetleri yurttaşlarına fiyatsız olarak sağlayan nadide ülkelerden biridir. Bilgi, tecrübe ve birikimlerimizi karşılıklı paylaşmaya her daim hazırız” diye konuştu.

Kayıpların derin yeisini yaşarken, daha sıhhatli bir geleceğin inşası ismine COVID-19’un sunduğu tarihi dayanışma fırsatını, değişik anlaşmazlık ve gayretlerle tüketmemek gerektiğine dikkat sürükleyen Koca, “Ülkemin her zaman bu kavrayışla küresel dayanışma ve çözüm arayışlarının bir parçası olacağını ifade etmek isterim” dedi.

Neşra Durmaz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu