Gündem

Sağlık Bakanı Koca, Türk Konseyi Sağlık Bakanları Toplantısına katıldı

10 Nisan’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla asıllaştırılan Türk Konseyi Liderler Doruğunda alınan karar gereği, Türk Konseyi Sağlık Bakanları Buluşması tertip edildi. Video konferans usulüyle asıllaştırılan buluşmada, aboneler arasında işbirliğini kuvvetlendirme mevzusunda uzlaşmaya varıldı.

Türkiye Cumhuriyeti’ni Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın temsil ettiği buluşmaya; Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Macaristan Sağlık Bakanlarının yanı gizeme DSÖ Avrupa Direktörü ve Türk Konseyi Genel Sekreteri de katıldı. Yarıyıl başkanı olan Azerbaycan tarafından açılışı yapılan buluşmada, abone ülke temsilcileri sırayla laf aldı.

Sağlık Bakanı Koca, salgınlarla gayrette ülkelerin kendi aldıkları ihtiyatların yeterli olmadığını ve küresel seviyede ihtiyatlar alınarak iş birliği içinde bulunulması gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin korona virüs salgınıyla gayrette önlemleri ilk uygulayan ülkelerden biri olduğunu ifade eden Bakan Koca, ülkede erken yarıyıldan itibaren alınan ihtiyatları özetledi. Türkiye’nin iyi uygulama misallerini “Pandemi Tasarılaması”, “Destekleyici Taktikler” ve “Araştırma ve Geliştirme” olmak üzere üç ayrı başlık altında katılımcılarla paylaşan Bakan Koca, şunları kaydoldu:

“Bugün Türkiye, kuşkulu olayların tüm temaslılarının test edilmesini ve sıkı takibini sağlayan geniş kapsamlı bir strateji takip etmektedir. Sağlık Bakanlığı olarak, virüsü kendi laboratuvarımızda zaferle yalıttık. Bu, araştırma kuruluşlarımızda aşı çalışmaları için daha fazla araştırma yapılmasının yolunu açacaktır. Bakanlık olarak ayrıca Covid-19 araştırması üzerine yenilikçi projeler için bir bilgi tabanı oluşturduk.”

Başta bilim insanları arasında olmak üzere tüm alanlarda işbirliğine hazır olduklarını kaydolan Bakan Koca, abone ülkelere dayanışma çağrısı yaptı. Bakan Koca, salgının ticari ve ekonomik tesirlerini minimize etmek ismine tedarik zinciri oluşturulmasını ve Sağlık İş Forumlarının her sene bir abone ülkenin konut sahipliğinde hakikatleştirilmesini önerdi.
Korona virüs gündemiyle alakalı Türkiye’de “Mesele küresel, çözüm milli” sloganını özümsediklerini ifade eden Bakan Koca, bu sloganı “Mesele küresel, çözüm arkadaşlarımızla” biçiminde aktüellemek istediğine söyledi.

Sıradaki Haber :  Türkiye’de ilk! Koronavirüs testleri 25 dakikada sonuçlanacak

Neşra Durmaz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu