Gündem

Samsun’da berberlere yüzde 120 zam

Korona virüsü temkinleri kapsamında berberler ve kuaförler bir müddettir kapalıydı. İçişleri Bakanlığınca alınan karar istikametinde berber ve kuaförler 11 Mayıs Pazartesi günü yoğun önlemler altında tekerrür açıldı. Samsun Berberler Odası berberlerin açılmasıyla birlikte maliyet tarifesinde farklılığa gitti. 4 yıldır Samsun’da tarifeye zam yapmayan berberler, maliyetleri yüzde 120 çoğaldırdı.

Zabit Pilan: “Birlik tarifeyi onayladı”

Mevzu hakkında söylemelerde bulunan Samsun Berberler Odası Başkanı Zabit Pilan, “Başka Bir Deyişle zam tarifesini henüz bastırmadık. Şu anda daha önceki maliyetler geçerlidir. Yeni tarifeyi Samsun Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğine verdik. Birlik tarifeyi onayladı. Biz şuanda tarifeyi basmadık. Yeni tarifede sakal tıraşı 20 lira. Saç-sakal yıkamalı da 60 liraya çıktı” dedi.

Güler: “Berberler 4 yıldır zam almadı”

Berberlerin 4 yıldır zam yapmadığını dille getiren Samsun Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hacı Eyüb Güler, “Berberlerin bu zammının korona virüsü ile ilgisi yok. Bir fırsatçılık olarak düşünülmesin. Samsun’da berberler 4 yıldır zam yapmadı. Her yıl yapılması gereken zammı arz etmediler. 4 yıl üzerine ilk defa zam alıyorlar. Bu yılki koşullara göre maliyet alıyorlar. Onun için zam oranı yüksek gözüktü. Yoksa zam oranı yüksek değil. Her yıl alınması gereken zammı 4 yıldır almadıkları için zam oranı fazla gözüktü. Bayağıda her yıl zam almış olsalardı, bu göze batmayacaktı. Bunlar taban maliyettir. Lüks, kırsal, mahalle arası berberlerine ayrı maliyet verilmiyor. Tek maliyet çıktı. Bu da en üst maliyettir. Mahalle ve kırsal berberler bunun altında tıraş yapıyorlar. Herkes bunu göz önüne almayacak” diye konuştu.

Kiraz: “Kadın kuaförlerinde şu anda zam yok”

Şu anda kuaförlerin zam düşünmediğinin altını çizen Samsun Kuaförler Odası Başkanı Savaş Kiraz ise şunları söyledi:

“Kadın kuaförleriyle ilgili şu anda bir zam mevzubahisi değil. Burada bizim azalarımızın yapmış olduğu bir fedakarlık var. Biz de tanımımızı en son 2 sene evvel aldık. Giderlerimiz arkasıydı ama çalışma kapasitemiz düştü. Kullan at havlular ve dezenfektan mahsullerine de zam geldi. Azalarımızdan şu an itibariyle arzı da gelmedi. Bekleyebildiğimiz yere kadar bekleyeceğiz. Zam olursa da cüzi bir zam olabilir”.

Sıradaki Haber :  Azerbaycan’da korona virüsten hayatını kaybedenlerin sayısı 33'e yükseldi

Yeni tarifeye göre maliyetler

Samsun’da berberler tarafından uygulanacak yeni tasvire şu biçimde olacak:

“Saç-sakal tıraşı 25 TL’den 55 TL’ye, saç-sakal yıkamalı 35 TL’den 60 TL’ye, saç tıraşı 20 TL’den 35 TL’ye, saç tıraşı yıkamalı 30 TL’den 40 TL’ye, saç yıkamalı sakal tıraşı 20 TL’den 30 TL’ye, bıyık boyama 15 TL’den 30 TL’ye, saç devireme-fön 10 TL’den 20 TL’ye ve damat tıraşı da 150 TL’den 300 TL’ye çıktı”.

Erdi Demür
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu