Gündem

Yozgat’ta iftar sofralarının vazgeçilmez tatlısı ‘ekmek kadayıfı’

Yozgat’ta Ramazan ayında akılda ellerde pişirilen ekmek kadayıfı, yurttaşların alkışına sunuluyor. İftar sofralarının değişmez lezzeti olan ekmek kadayıfı, sabah saatlerinde büyük bir ustalıkla ve zahmetle hazırlanarak yurttaşın hizmetine sunuluyor. İlk olarak 30 ila 45 dakika arası yumuşaması için suda bekletilen ekmek kadayıfı daha sonra pişirilmesi için büyük bir tepsi içerisinde ocağa alınıyor. Daha evvelden hazırlanan şerbet, ekmek kadayıfının üzerine dökülüyor ve kaynamaya vazgeçiliyor. Ocakta bir saat süresince pişirilmeye vazgeçilen ekmek kadayıfı yemeye hazır hale getiriliyor.

Ramazan ayında en çok harcanan tatlılar arasında yer alan ekmek kadayıfı, şehir merkezindeki firmaların tezgahlarını ziynetliyor. Ekmek kadayıfına yurttaşlar da yoğun alaka gösteriyor. İftara rakamlı saatler kala tezgahlardaki tatlılar tükenirken takribî 800 gram gelen ekmek kadayıfının dilimi de 10 liraya satılıyor.
25 yıldır ekmek kadayıfı ustalığı yapan Mahmut Okan, tatlının yapılışının güç ve külfetli olduğunu söyledi. Tatlının yapılışını anlatan Okan, Yozgat’ta Ramazan ayında ekmek kadayıfının çok sık harcandığını belirtti. Okan, “Günde takribî 20 tepsi ekmek kadayıfı üretiyoruz. Yozgatlı bu tatlıyı çok hoşlanıyor. Yozgat’ta yurttaşların iftar sofralarını süsleyen bir numaralı tatlı ekmek kadayıfıdır. Yapılışı külfetlidir, takribî 1 buçuk saati bulur” dedi.

5 yıldır ekmek kadayıfı tatlısı sattığını söyleyen Duran Yorulmaz ise, “Ramazanda ekmek kadayıfı tatlısı satışları evvelki senelere göre bu yıl virüsten dolayı düştü. Bu tatlıyı 5 yıldır satıyorum Ramazanda olmazsa olmazlardan. Ekmek su gibi satılır. Ekmek kadayıfı Ramazanda kesinlikle çıkmalı. Başka tatlılara benzemiyor. Ramazandan ramazana yapılıyor ve her yerde bu tatlıdan bulma ünsünüz çok fazla. Ancak korona virüsten dolayı bu yıl tatlıyı alan da az satan da” biçiminde konuştu.

Bahadır Muhlis Gökgül – Alpaslan Demir

Sıradaki Haber :  AK Parti Sözcüsü Çelik: 'ABD’nin Kıbrıs Rum Yönetimi'ne yönelik silah ambargosunu kaldırması yanlış bir karardır'

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu