Gündem

2 bin yıldır akan ölüler çeşmesinden su içiyorlar

Keles ilçesinde tarihi çeşme 2 bin yıldır suyu kesilmeden akmaya devam ediyor. Çeşmenin kenarında bulunan taşlardaki yazılar uzmanlar tarafından okundu. Taşlardan biri Roma yarıyılında ölen 70 yaşındaki bir bayana ait. Değişik taşın ise genç yaşta ölüm eden bir oğluna ait bilindi.

Taşların üzerinde ise şöyle yazıyor. “Flavius’un karısı Evboilos’un kızı Herennia 70 yaşındaydı” Değişik taşta ise “Teohares oğlu Memnodiestatlılar tatlısı oğulcuğu Nikatorios hatırasına” yazıyor. 2 bin yıldır durmadan akan çeşme bölgede yurttaşlar tarafından ölüler çeşmesi olarak öğreniliyor. Bakımsız olan çeşme; bakım yapılarak şatafatlı günlerine dönmeyi bekliyor. Serin ve lezzetli suyu olan çeşmeden bugün de Kelesliler susuzluklarını gideriyor.

Çeşme hakkında bilgi veren Keles İmam Hatip Orta Mektebi Müdürü Ayhan Çaçu, “Bu çeşme Keles’i Tavşan ve Tunçbilek ilçelerine bağlayan yol üzerindedir. Keles’in en daha önceki çeşmesidir. Antik çağdan itibaren onarılarak kullanıldığı düşünülmektedir. Çeşmenin ortasında aşınmış; dikkatli bakıldığında seçilebilen iki kolon bulunmaktadır. Çeşmeden su bu iki kolonun ortasından 2 bin yıldır akmaktadır. Çeşmenin köşelerinde de birbirinden 200 sene arayla yaşamış iki şahsa ait kabir sunakları bulunmaktadır. Bu kabir sunakları başka yerlerden getirilip çeşmenin başına konulmuştur. Bu kabir sunaklarından biri minik bir çocuğa öbürü ise yaşlı bir bayana aittir. Bu çeşmede ihtiyarlık ve gençlik bir ironi olarak karşımıza çıkar. Kabir sunaklarının tarihlendirilmesi yapıldı ve Türkçeye çevrildi. Bu çeşme 2 bin yıldır akmaya devam ediyor” dedi.

Burak Türker – Ahmet Aslan – Gökay Başdan

Sıradaki Haber :  İran’da 700 hamile kadın korona virüse yakalandı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu