Gündem

65 yaşındaki hastanın Koronavirüsten kurtuluş sevinci

Solunum kasveti, öksürük ve soluk darlığı şikâyeti ile AFSÜ Sıhhat Uygulama ve Araştırma Merkezine getirilen ve Koronavirüs teşhis edilen hasta, Enfeksiyon Hastalıkları ve Muayenehane Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Azası Dr. Petek Şarlak Konya tarafından yoğun bakıma yatırıldı. Enfeksiyon Hastalıkları ve Muayenehane Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Neşe Demirtürk ve Dr. Oğuzhan Dilek ile İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Aboneleri Dr. Erhan Bozkurt ve Dr. Semiha Orhan tarafından takip edilen hastanın, 7 günlük rehabilitasyonunun ardından solunum kasveti ortadan kalktı ve testi olumsuzlaştı. Hasta, bundan sonraki süreçte başka rahatsızlıkları için kullandığı ilaçlara devam faktörün yanı gizeme beslenme, uyku kumpası, hijen ve kendi evinde yalıtım kaidelerine de uymaya devam edecek.

“Devletimizden de halkımızdan da Allah razı olsun”

Taburcu olmanın mutluluğunu yaşayan 65 yaşındaki hasta, “Devletimizden de halkımızdan da Allah razı olsun. AFSÜ’de çok iyi bir rehabilitasyon gördüm. Tam sıhhat çalışanlarına teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“Erken tanı ve rehabilitasyon netice veriyor”

Prof. Dr. Neşe Demirtürk, Covid-19 hastalığının, olayların yalnızca yüzde 15-20’sinde ağır akciğer hastalığı tablosunda izlediğini söyledi. Hastalardaki en ehemmiyetli şikâyetlerin ateş yüksekliği, öksürük ve soluk darlığı olduğuna dikkat sürükleyen Prof. Dr. Demirtürk, özellikle yaşlı ve hipertansiyon başta olmak üzere kronik hastalığı olan şahısların hastalığı çok daha ağır geçirdiğini ve vefat tehlikeyi ile karşı karşıya kaldıklarını ifade etti. Bu fertlerde hastalığın erken fark edilip rehabilitasyonun erken başlanmasının ehemmiyetli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Demirtürk, şöyle konuştu:

“Her ne kadar mevcut ilaçların yüzde 100 faal olduğu ispatlanmamış olsa da özellikle hidroksiklorokin ve favipiravir ilaçlarını beraber ve erken yarıyılda kullandığımız hastalarda oldukça iyi muayenehane cevaplar alınıyor. Bu rehabilitasyonlar ülkemizde Covid-19 Bilim Heyetinin hazırladığı kılavuzda yer alan ve Sıhhat Bakanlığı tarafından temin edilen ilaçlar arasındadır. Erken rehabilitasyon ile hastaların yoğun bakım gereksinimleri eksilebiliyor. Ancak bu hastaların iyileşip taburcu olduktan sonra bir zaman daha virüsü yayabilecekleri ve bu surattan taburcu olduktan sonraki 14 gün süresince sıkı yalıtım şartlarına uymaları, salgının hakimiyetinde son derece ehemmiyetlidir.”

Sıradaki Haber :  HDP önündeki ailelerin evlat nöbeti 311’inci gününde

Hayati Kanat

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu