Gündem

Bakan Karaismailoğlu: ‘Halkalı-Kapıkule demiryolu hattı 2023’te hazır’

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adaletli Karaismailoğlu, AB hibe programıyla gerçekleştirilen Halkalı-Kapıkule demiryolu hattında incelemelerde bulundu. Asya ile Avrupa arasındaki tartma hareketliliğinde ve taşımacılıkta Türkiye’nin manâlı bir köprü olduğunu kaydeden Bakan Karaismailoğlu, demir İpekyolu’nu yeniden can vermek namına Marmaray’ı, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattını devreye soktuklarını anlattı. Projeyle birlikte AB ülkelerini Türkiye’ye taşımacılık anlamında komşu yapacaklarını gösteren Bakan Karaismailoğlu, “Bununla yetinmeyip bu tartı taşımacılığını Asya’ya değin götürebileceğimiz gibi denizaşırı ülkelere gönderebilir ışık halkası geleceğiz” ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki ilişkileri geliştirmenin tarihsel yükümlülük olduğunu açıklayan Bakan Karaismailoğlu, söz konusu demiryolu hattının AB ile ilişkileri daha da güçlendireceğini aktardı. Halkalı-Kapıkule demiryolu hattının hizmete girmesi ile Trans-Avrupa Ulaştırma Ağları’na yüksek kalitede bağlanmanın son aşamasının tamamlanacağını ve proje içerisinde 53 altgeçit, 59 üst geçit, 16 demiryolu köprüsü, iki adet tünel ve 194 adet menfez ile 3 adet viyadük yapılacağını anlatan Bakan Karaismailoğlu, “Türkiye olarak ulaştırma ağlarının Avrupa’ya entegrasyonunun yüksek standartlarda sağlanması, her daim önceliklerimiz aralarında yer almıştır. Ülkemizin Avrupa’yı Asya ve Uzaktan Doğu’ya bağlayan konumu sebebiyle, gelişen Asya ekonomileri için Avrupa ve Afrika arasındaki ticaret güzergahlarının odak noktasında bulunması, bu hattın yapımını çok daha kayda değer hale getirmektedir. Geçtiğimiz Eylül ayında temelini attığımız projede şimdiden yüzde 10 gibi manâlı bir ilerleme sağladık. Laf verdiğimiz gibi 2023 yılı yaz ayında bu kayda değer projeyi hizmete vermiş olacağız” diye konuştu.

Bakan Karaismailoğlu, hattın Çin, Asya, Avrupa ve Orta Doğu’yu birbirine bağlayarak Bir Kuşak Bir Yol Projesi’ne de katkı maddesi sunacağının altını çizdi.

Proje tarım alanı kazandırıyor

Söz konusu projenin hizmete girmesiyle Avrupa ve Türkiye arasındaki ticari hareketliliğin daha da artacağını gösteren Bakan Karaismailoğlu, projenin yapım aşamasında da inşaat çalışmaları sırasında ihtiyaç duyulan iş gücünün alan illerden temin edildiğini aktardı. Edirne, Babaeski, Lüleburgaz, Büyükkarıştıran ve Çerkezköy’e istasyonların yapılacağını anlatan Bakan Karaismailoğlu, laf konusu hattın demiryolu taşımacılığına olduğu dek bölgedeki şehirlerde üretimin artmasına da vesile olacağını vurgulayarak, “Türkiye’yi seri tren ile Avrupa’ya bağlayacak bu projenin keza ticari anlamda ayrıca sosyo-idareli anlamda faydalarının yanı sıra yapım aşamasında ekolojik anlamda da ülkemize manâlı yararlar sağlıyor. Bu projenin inşaat alanından çıkan toprakları Tarım İl Müdürlüklerimiz eliyle bölgedeki meralara yayıyoruz. Ve bu meraları ekilebilir alan haline getirmeye tezgâhtar oluyoruz. Bu anlamda da ülkemize tarım alanı kazandırıyoruz” dedi.

Sıradaki Haber :  Kirpik yapısına göre doğru rimel seçimi nasıl olmalı?

Mevlüt Hasgül

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu