Gündem

Özel Harekatta sanal operasyonlar

Özel Harekat personelinin operasyonel maharetini geliştirmek ve asıl yaşamda test edilmesi olası olmayan senaryolara karşı hazır hale getirmek emeliyle tasarlanan “Sanal Strateji Eğitim Merkezi” kapılarını açtı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun dün yaptığı ziyaret ile beraber açılışı yapılan SATEM’de modellemeler, senaryolar ve yazılımlar emniyetin kendi personeli tarafından yapılıyor.

Mevzuya ait söylemede bulunan yetkili komiser, kullanılan teknolojinin gelişmiş ülkelerde sinema sektöründe kullanıldığını belirterek, “Burada personelimize asıl yaşamda hakikatleşmesi olası olmayan harekâtların eğitimi veriyoruz. Kendi modellediğimiz binalarda, yazılımlarını kendimiz yaptığımız senaryolar eşliğinde personelimiz harekât yapıyor. Misal verecek olursak bir rehine kurtarma harekâtı olabilir, pusuya düşmüş personel olabilir. Standart bir bina harekâtı olabilir. Tasarımı, modellemesi her şeyi kendimize ait. Kullandığımız teknoloji Motion Capture. Hollywood ve gelişmiş ülkeler sinema sektöründe kullanıyor. Bir Hayli dizi ve filimde kullanılmış bir teknoloji. Bu teknoloji bizime birlikte üç ülkede kullanılıyor” biçiminde konuştu.

“Emelimiz personel ile amacın hareketli olması ve aynı zamanda amaçtan aksiyon alabilmek”

Simülasyon içerisinde bulunan her unsurdan aksiyon aldıklarını belirten komiser, “Amerika’nın yapmış olduğu harekâtlarda kullandığı teknolojinin birebir benzersi. Sırtta bulunan makinelerdeki görüntüyü sanal gerçeklik gözlüğüne veriyoruz. Gözlükle sunucular tamamen senkronize biçimde harekâtlarını icra ediyorlar. Özel Hareket olarak eğitimlerimizde amaçladığımız esas emel, personelin ve amacın hareketli olması ve aynı zamanda amaçtan aksiyon alabilmek. Biz burada bunu sağlıyoruz ve muvaffak olduk. İçeride bulunan terörist bize ateş ediyor, biz o ateşten saklanıyoruz. Aynı biçimde terörist bizim ateşimizden saklanıyor. Ateşe tutularak vurulmamız vaziyetinde ise silahımız inaktif oluyor. Kısacası kastettiğimiz amaca eriştik” dedi.

Yunus Emre Kartal – İbrahim Berat Yılmaz
 

Sıradaki Haber :  15 Ekim En Güzel Cuma Mesajları|2020 Anlamlı Kısa Resimli WhatsApp Cuma Sms'leri| Resimli Cuma Sözleri Mesajları!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu