Gündem

Vatandaşları çileden çıkartan o araçlar trafikten men ediliyor

Mersin Trafik Sorgulama Şube Müdürlüğü takımları, yurttaşlardan gelen şikayetler üzerine modifiye vasıtalar ve motosikletliler üzerinde uygulamalarını çoğaldırdı. Özellikle ek egzoz takılan vasıtaları ve motosikletleri tanımlayan trafik takımları, uygulama noktasında yaptığı tahlil ile vasıtaları trafikten men ediyor. Son 3 ayda 100’ün üzerinde taşıtı trafikten men eden takımlar, sürücülere de ceza yazıyor. 22 Mart’ta başlayan sıkı teftişlerle yurttaşların büyük tepkisini sürükleyen vasıtalar tek tek tespit edilirken, uygulama noktalarında da özellikle egzoz hakimiyeti yapılıyor.
22 Mart-20 Mayıs tarihlerinde yapılan 14 bin 139 teftişte mübalağa et egzoz bulunan 102 araba ile motosiklet trafikten men edilirken, sürücülerine yönetimsel para cezası kesildi. Vasıta sürücülerinin polislere tutulmamak için değişik usuller de uyguladığı görülürken, kullanılan bazı teknikler polisleri dahi hayrete düşürdü. Ayrıca bu teftişlerde 2 bin 479 vasıta sürücüsüne de başka sebeplerden dolayı para cezası kesilirken, beceriksizlikleri bulunan 446 vasıta trafikten men edildi.

Kask teftişleri de arkasıydı

Öte yandan, mübalağa et egzoz dışında kask uygulamasına da umursayan takımlar, motorlu bisiklet ve motosiklet sürücülerinin kasksız bu vasıtaları kullanmasına izin vermiyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2015 seneyi ‘yol güvenliği’ raporunda dünyada vefatlı trafik kazalarının yüzde 49’unu yayalar ile bisiklet ve motosiklet sürücülerinin karıştığı kazalarının oluşturduğu, motosiklet kazalarında vefatların büyük kısmının kafaya alınan darbeler neticesinde reelleştiği, kask takmanın vefat tehlikesini yüzde 40, ağır yaralanma tehlikesini ise yüzde 70 oranında düşürdüğü belirtiliyor.

2019 senesinde Türkiye’de patentli motorlu araçların yüzde 14,17’sini oluşturan motorlu bisiklet ve motosikletlerin, alana gelen vefatlı ve yaralanmalı trafik kazalarına karışma oranı ise yüzde 19,5 olduğu tespit edildi. 2020 seneyi içerisinde Mersin’de alana gelen bin 328 vefatlı ve yaralanmalı trafik kazasının ise yüzde 37,8’ini motosikletlerin oluşturduğu tanımlandı. Bunun üzerine başlayan teftişlerde kask takmayan 2 bin 29 sürücüye, yönetimsel para cezası kesildi.

Sıradaki Haber :  Irkçılık karşıtı gösteriler Fransa'ya sıçradı

Yetkililer, teftişlerin kesintisiz süreceğini, yurttaşları rahatsız edecek, trafiği riske sokacak ve noksan evraklı hiçbir taşıta izin verilmeyeceğini belirttiler.

Koray Ünlü
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu