Dünya

AB: ‘Türkiye ve Batı Balkan ülkeleri ekonomik politika süreçlerine katılacak’

Avrupa Birliği AB yarıyıl başkanı Hırvatistan başkanlığında Batı Balkan ülkeleri ve Türkiye’nin katılımıyla video konferans yoluyla ekonomik ve mali diyalog buluşması reelleştirildi. Hırvatistan Maliye Bakanı Zdravko Maric, mevzubahisi diyalog buluşmalarıyla Türkiye ve Batı Balkan ülkelerinin AB’nin gelecekteki ekonomi siyaset süreçlerine dahil olacağını ifade etti. Maric, buluşma evveli yaptığı basın söylemesinde, “AB yarıyıl başkanı olarak olarak bugün video konferans yoluyla AB aza ülkeleri ile Batı Balkan ülkeleri ve Türkiye arasındaki ekonomik ve mali diyalog buluşmasını hakikatleştiriyoruz. Bu buluşmayı gelecek yarıyıl başkanları olan Almanya ve Portekiz ile beraber organize ediyoruz. Bu diyalog buluşmaları Batı Balkan ülkeleri ve Türkiye’nin AB’nin gelecekteki ekonomik siyasetlerinin koordinasyonu süreçlerine katılım emeline hizmet edecek” dedi.

AB aza devletleri, Batı Balkanlar ve Türkiye, Avrupa Kurulu ve Avrupa Merkez Bankası temsilcileri ile Batı Balkanlar ve Türkiye Merkez Bankalarının temsilcilerini buluşturan senelik ekonomik siyaset diyalog buluşması sonrasında AB Konseyi tarafından netice deklarasyonu yayınlandı. Deklarasyonda, “Diyalog, Batı Balkanlar ve Türkiye’yi Avrupa yarıyılına gelecekteki AB ekonomik siyasetlerine katılım için hazırlamayı kastetmektedir” ifadelerine yer verildi.

Deklarasyonda ayrıca, “Covid-19 salgınının patlak vermesi AB aza devletleri, Batı Balkanlar ve Türkiye’yi eşi görülmemiş büyük millet sıhhati, ekonomik ve sosyal güçlüklerle karşı karşıya vazgeçti. Katılımcılar, bu istisnai vaziyetlerde ekonomik siyaset diyaloğunun krize ortak ve koordine edilmiş bir cevap verilmesinin sürdürülmesinin çok ehemmiyetli olduğu mevzusunda uyuştu. Katılımcılar, Covid-19 salgınıyla gayret etmek için tıbbi ve finansal takviye sağlayarak ve bölgedeki sosyo-ekonomik tesirinin ele alınmasına katkıda bulunarak AB ile Batı Balkanlar ve Türkiye arasında gösterdikleri eforlu dayanışmayı teyit ettiler” denildi.

Deklarasyonda Covid-19 virüsünün dağılmasını sınırlamak için Batı Balkanlar ve Türkiye tarafından alınan temkinlerin memnuniyetle karşılandığı ifade edildi. AB’nin aday ülkelerin ekonomilerinin derlenmesini destekleyeceği iletiyi verilerek, “Genel olarak katılımcılar bu sürece olan bağlılıklarının altını çizmiş ve Batı Balkanları ve Türkiye’yi orta vadede makroekonomik, bütçe ve yapısal siyasetlerini daha da iyileştirerek eforlu bir derlenmeye teşvik etmişlerdir. Diyalog, bu neticelerin uygulanması da dahil olmak üzere 2021’de devam edecektir” ifadelerine yer verildi.

Sıradaki Haber :  Fransa’da Nisan ayından bu yana en düşük ölüm oranı

Mustafa Ulusoy

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu