Gündem

Akıncı TİHA’nın belgeseli yayınlandı

Türkiye’nin taarruzi sınıftaki ilk insansız hava taşıtı olan ve Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar AKINCI’nın geliştirme düzeyleri “AKINCI” ismi verilen dokümansal ile Baykar Technologies’nin YouTube kanalında yayınlandı.

Evraksalın çekimleri 6 ay sürdü

Rejisörlüğünü Altuğ Gültan ve Burak Aksoy’un yaptığı dokümansal için İstanbul’da bulunan Baykar Ulusal S/İHA Ar-Ge ve İmal Kuruluşları ile Bayraktar AKINCI TİHA’nın test faaliyetlerinin yürütüldüğü Çorlu Hava Alan Komutanlığı’nda aylarca süren çekimler yapıldı. Şubat 2019’da başlayan dokümansal projesi takribî 15 ayda bitirildi. Dokümansal, Bayraktar AKINCI’nın ilk uçuşunu hakikatleştirdiği 6 Aralık 2019’a kadar olan güçlü ve yoğun çalışma yarıyılının yaşandığı son 6 aylık süreci mercek altına alıyor. Evraksalda Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar ve mühendislik ünitelerinin liderleri kendileriyle asıllaştırılan mülakatlarda yapılan çalışmaları anlatıyor.

Bayraktar AKINCI TİHA’nın hava ve yer testleri iki prototiple beraber yürütülecek

Bayraktar AKINCI’nın ilk prototipi olan PT-1 ikinci uçuşunu ise 10 Ocak 2020’de Sistem Doğrulama Testi kapsamına reelleştirdi. Geçtiğimiz günlerde entegrasyonu bitirilen ve PT-2 olarak adlandırılan ikinci Bayraktar AKINCI da test faaliyetlerinin sürdüğü Çorlu Hava Alan Komutanlığı’na gönderildi. Bayraktar AKINCI TİHA’nın hava ve yer testleri bundan sonra iki prototiple beraber yürütülecek.

Türkiye dünyadaki 3 ülkeden biri olacak

Baykar’ın insansız hava taşıtı geliştirmedeki deneyim ve teknolojisiyle geliştirilen Bayraktar AKINCI TİHA, Türkiye’yi dünyada bu sınıfta insansız hava taşıtı geliştiren ilk 3 ülkeden biri yapacak. 24 saat havada kalabilen ve 40 bin feet servis tavanına sahip olan Bayraktar AKINCI, 400 kg dâhili ve 950 kg harici olmak üzere toplam bin 350 kg verimli yük taşıma kapasitesiyle ön tasarıya çıkıyor. 5 bin 500 kg kalkış ağırlığı bulunan Bayraktar AKINCI TİHA, 2 adet 450 HP eforunda turboprop motor ile semana yükseliyor. Bayraktar AKINCI TİHA aynı zamanda 2×750 HP ve TEI tarafından yerli olanaklarla geliştirilen 2×240 HP efor üreten motorlar için de değişik yapılandırmalarla da uçabilecek biçimde planlandı.

Sıradaki Haber :  Bir günlük gelirini İzmirli depremzedelere bağışladı

Hava-hava vazifeyi yapacak

Kendine has bükümlü kanat yapısıyla 20 metre kanat sarihliğine sahip olan hava taşıtı platformu bütün otomatik uçuş hakimiyet ve 3 yedekli oto kaptan sistemi sayesinde yüksek uçuş güvenliği de sağlayacak. Verimli yük kapasitesi sayesinde taşıyacağı ulusal cephanelerle misyon icra edebilecek olan Bayraktar AKINCI, SOM seyir füzesi gibi stratejik maksatlar için geliştirilen ulusal cephaneleri de atabilme maharetiyle büyük bir efor çarpanı olacak. Burun kısmında bulunacak yerli imal AESA radarı ile yüksek vaziyetsel farkındalığa sahip olacak olan Bayraktar AKINCI, kanat altında taşıyacağı TÜBİTAK SAGE tarafından ulusal olarak geliştirilen Gökdoğan ve Bozdoğan hava-hava cephaneleri ile operasyon icra edebilecek. EO/IR kamera, AESA radarı, Görüş Hattı Ötesi uydu haberleşme ve elektronik yardım sistemleri gibi kritik yükler taşıyacak olan hava taşıtı gelişmiş suni akıl özelliklerine de sahip olacak.

Suni akıl ile uçacak

Bünyesinde bulunduracağı 6 adet suni akıl bilgisayarı aracıyla sensörlerden ve uçak üzerinde bulunan kameralardan aldığı bilgileri kaydolarak bilgi toplayabilecek. Hiçbir dış sensöre veya Küresel Konumlama Sistemine GPS gereksinim dinlemeden hava vasıtasının yatış, dikilme ve yönelme açılarını tespit edebilecek olan bu suni akıl sistemi, aynı zamanda coğrafi bilgileri kullanılarak etrafsal farkındalık sağlayacak. Gelişmiş suni akıl sistemi elde ettiği bilgileri işleyerek karar verme özelliğine sahip olacak. İnsan gözüyle tespit edilemeyen kara amaçlarını tespit edebilecek olan bu suni akıl sistemi Bayraktar AKINCI’nın daha faal kullanımını sağlayacak.

Yerli olarak geliştirilen AESA radar ile yüksek vaziyetsel farkındalık ile misyon icra edebilecek olan Bayraktar AKINCI TİHA, Sentetik Sarihlikli Radar ile elektro optik sistemlerin görüntü almakta zorlandığı makûs hava şartlarında bile görüntü alarak kullanıcıya aktarabilecek. Meteoroloji radarı ve çok emelli hava radarını bünyesinde barındıracak olan hava taşıtı platformu, bu hünerleriyle sınıfında lider olacak.

Sıradaki Haber :  Fatma Şahin biber tarlasında çapa yaptı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu