Dünya

Almanya’da camiler yeniden ibadete açıldı

Almanya’da, yeni tip korona virüs salgınının Covid 19 dağılmasını ihtiyata temkinleri kapsamında alınan kararlar çerçevesinde ibadethaneler takribî iki ay evvel geçici vakit kapatılmıştı. Kaidelerin kısmen rahatlatılması neticeyi bugün Müslümanlar, takribî iki ay sonra kısıtlı da olsa yine camilerde cemaatle namaz kılabildi. Alınan kararlar çerçevesinde cemaat yeniden de bir dizi temkinlere uymak zorunda kaldı. Camilere yalnızca 50 şahıs alınırken, içeride de sosyal mesafe ve maske kaidesine uyulması istendi. Şimdilik camilerde yalnızca sabah, öğle ve ikindi namazlarının kılınmasına izin ediliyor. Cemaatin, kendi seccadesini, kendi tespihini, takkesini ve Kur’an-ı Kerim’ini yanında getirmesi gerekiyor. Yeniden kazançken abdestli gelinmesi isteniyor, zira camilerde şimdilik abdest alınmasına izin edilmiyor.

Berlin Şehitlik Camii de 2 ay sonra cemaatiyle tekerrür buluştu. Girişte, camiye gelenlerin, ad, adres ve telefon numarası gibi bağlantı bilgileri alındı. Eller dezenfektan ile tekerrür arınıldıktan sonra, cemaat camide kendileri için işaretlenmiş alanlara birlikteleri getirdikleri seccadeleri serdi ve ezanın okunmasıyla ilk namaz hep beraber kılındı. Namazdan sonra ise cami hemen terk edildi. Namazdan sonra Berlin Şehitlik Cami Din Misyonlusu Hasan Çağlayan, sabah namazıyla beraber Almanya’da bugün camilerin tekerrür toplu imana açıldığını söyledi. Şimdilik üç zamanın kılınabildiğine değinen Çağlayan, “Duygusal bir yemini. Takribî iki ay aradan sonra ilk kere cemaatle toplu bir biçimde namaz kılındı. Camiyi özlemişiz. Kardeşlerimiz geldiklerinde kendi seccadelerini seriyorlar, maskeli bir biçimde imanlarını yapıp daha fazla müddet geçirmeden camimizden bölüyorlar” dedi.
“Girişte şahsi bilgiler kaydolunuyor”

Girişte şahsi bilgilerin alındığını belirten Çağlayan, “Cemaatin telefon numarasını alıyoruz, hangi zamanda geldiğinin kaydını yakalıyoruz ki Allah göstermesin rastgele bir kasvet olduğunda o zamanda burada olan insanlar karantinaya alınabilsin diye böyle bir uygulamaya gidiyoruz” ifadelerini kullandı.

Sıradaki Haber :  Avrupa Birliği, seyahat edilebilecek ülkelerin listesini açıkladı

Mahmut Tosun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu