Gündem

DSİ, baraj, gölet ve kanallara girmeyin uyarısında bulundu

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü DSİ baraj, gölet, su baskın kapanı, regülatör ve sulama kanallarında yüzülmemesiyle alakalı olarak bir söyleme yayımladı. Mevzubahisi söylemede, “Ülkemizde özellikle hava sıcaklığının çoğalış gösterdiği yaz aylarında ferahlamak emeliyle müessesemiz tarafından inşa edilen baraj, gölet, su baskın kapanı, regülatör ve sulama kanallarını suya girilmemesi, girenlerin uyarılması ve yasaklanması can kayıplarını önleyeceğinden, bu yapılar çevresinde yer alan ihtar tabela ve yazılarına salt surette uyulması yurttaşlarımızın çıkarına olacaktır” ifadeleri kullanıldı.

Ferahlamak, yüzmek kastıyla depolama kuruluşları ve kanallara girmenin hayati tehlike oluşturduğu belirtilen söylemede, “DSİ’ce suyun depolanması emeliyle inşa edilen baraj, gölet, su baskın kapanı, regülatör ve sulama kanallarında taban yapısının dalgalı ve engebeli olması nedeniyle su derinliğinin ani olarak metamorfoz gösterebilmesi, yukarıya havzadan gelen killi ve siltli malzemenin birikimiyle tabanın balçık formunda olması, su içerisinde su nebatlarının natürel olarak büyümesi, su sıcaklığının düşük olması nedeniyle beden ısısının düşmesi neticeyi hipotermi, tatlı suyun kaldırma gücünün deniz suyuna oranla düşük olması, göl alanı alan içerisinde su alma yapısı vb. sanat yapılarının yer alması nedeniyle ferahlamak ya da yüzmek kastıyla depolama kuruluşları ve kanallara girmek hayati tehlike oluşturmaktadır. Bu sebeple; Baraj, Gölet ve Sulama Kanallarına girilmemesi, suya girmenin riskli ve yasak olduğu öğrenilmelidir” ifadeleri kaydolundu.

Baraj ve göllere girmenin can güvenliği açısından riskli olduğunun vurgulandığı söylemede, “Özelikle de içmesuyu kaynakları olan göller ve barajlar, tatlı su kaynakları olması nedeniyle kaldırma gücü düşük olan, ferahlama ve yüzme emeliyle kullanılmaması gereken alanlardır. Şanssız vakaların önüne geçilebilmesi için özellikle de ebeveynlerin bu mevzuda daha duyarlı olmaları gerekmektedir” denildi.

Mevlüt Hasgül

Sıradaki Haber :  Şirinevler’de kısıtlama sonrası insan yoğunluğu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu