Gündem

Göçerlerin yaylalara yolculuğu başladı

Havaların ısınmasıyla birlikte Mardin’in Nusaybin ilçesi yaylalarından dönen göçerler Van, Bitlis, Muş gibi serin olan yaylalara gitmek için Gercüş ilçesi üzerinden yaylalara doğru yol almaya başladı. Ramazan ayında yaylalara ilerleyen göçerler, karayolunu kullanırken otomobillerin, dağlık alanlardan geçerken de uçurumdan düşme riski ile ilerliyorlar.

Çadırda hayat çabası
Küçükbaş hayvanları için senenin değişik yarıyıllarında yer değiştirmek vaziyetinde kalan, çadırlarda yaşayan ve ömürleri sanki sürülerin peşinde geçen göçer aileler, teknolojiden sosyal yaşama kadar pek çok olanaktan yoksun bir hayat sürmek zorunda kalıyor. Yolculuk sırasında göçer aileler, geceleri çadır kurup konaklıyor, gündüzleri ise yollarına devam ediyor. Göçerler, binlerce hayvanla beraber yaylalara yürüyerek, bölgede suratlarca yıldır ananesini de sürdürüyorlar.

Göçerlerden Salim Temel, “Gercüş yolundayız. Yollara düştüğümüz zaman yurttaşlar bizimle çok uğraşıyor. Yaylalarda konaklamamıza ve çadır kurmamıza izin vermiyorlar. Yavaş yavaş Siirt ve Bitlis’e doğru gidiyoruz” dedi.

Ramazan Temel ise, Ramazan ayında göçerliğin çok güç olduğunu ifade etti.

Sultane Temel de, “Ramazan ayı sebebi ile 3 gündür burada konaklamak zorunda kalıyoruz. Göçerlik çok sıkıntılı bir iştir zati bir de Ramazan ayına denk gelmesi daha da güçleştiriyor” biçiminde konuştu.

Naif Temel, “Mardin tarafından gelip Muş’a doğru gidiyoruz. 6 ay Mardin bölgesinde kalıyoruz 6 ay ise Muş bölgesinde kalıyoruz. Yazın sıcaklardan dolayı kışın ise soğuktan dolayı yer değiştirmek zorunda kalıyoruz” diye konuştu.

Serhan Öner

Sıradaki Haber :  Kısıtlama sonrası 15 Temmuz Şehitler Köprüsü havadan görüntülendi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu