Gündem

İçişleri Bakanı Soylu’dan sokağa çıkma yasağı açıklaması

İçişleri Bakanı Süleyman Aristokrat, CNN Türk’e telefonla bağlanarak, sokağa çıkma yasağına ilişkin açıklamalarda bulundu.

İlgili genelgeyi valiliklere gönderdiklerini belirten Asilzade, “İşin başından itibaren Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla gerçekleşen bir işlem yönetimi ortadadır. Bu süreçte dört temel meseleyi gözümüzün önünden kaçırmadık. Birincisi millet düzeninin sağlanması, ikincisi sağlık durumu sisteminin ayakta kalması ve sürdürülebilmesi, üçüncüsü üretim ve tedarik zincirinin devam etmesi, dördüncüsü sosyal mesafe ve sosyal izolasyon.” diye konuştu.

“TELAŞA GEREK YOK”

Daha önce 65 yaş üzerindeki ve 20 yaş altındakilere sokağa çıkma yasağı getirildiğini, 31 ile giriş-çıkışın sınırlandığını ifade eden Asilzade, gelinen noktada, bütün verileri göz önüne alarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla birlikte Sağlık Durumu Bakanlığı ile değerlendirerek, hafta sonu için 30 büyükşehir ve Zonguldak’ta sokağa çıkma yasağı bildiri edildiğini belirtti.

Soylu, “Vatandaşlarımızdan talebimiz şudur: Bir telaşa lüzum değil.” dedi.

Bakkalların önündeki kuyruklara uyarı çekilmesi üstüne Aristokrat, “Bu saatte sokakta Türkiye’de açık olan yerler çok az olduğu için çok doğal olarak milletimizin telaşı var. Ben bunu normal karşılıyorum lakin bu telaşa da lüzum değil. Çünkü yarın fırınlar açık. Kendi araçlarıyla ekmek dağıtabilecekler, genelgemizde bu açık. Su açık. Sadece marketler açık değil. Türkiye, fazla uzun zamandan beri bizim ‘evde kal’ çağrılarımıza uymaktadır. Zaten evde gerekli tedarikler laf konusudur.” diye konuştu.

Sokağa çıkma yasağının pazar gecesi sona ereceğini bildiren Asilzade, şunları kaydetti:

“Pazar gününden itibaren bu devam edecek diye bir acele laf konusu olmasın. Pazar günü akşam saat 24.00 itibarıyla bitecektir. Vatandaşlarımızı bir bulaştan korumak için bu adım atılmıştır. Tam aksine, bir bulaşa kapılmak için marketlerde, fırınlarda oluşturulan kalabalığa lüzum olmadığını, herkesin sakin olması gerektiğini bir kere daha betimlemek istiyorum. Bu yoğunluklar da açık olan fazla eksik iş yerleri önündeki yoğunluklardır. Zannediyorum yarım saat içinde ortadan kalkar.”

Sıradaki Haber :  İçişleri Bakanı Süleyman Soylu açıkladı: Bu hafta sonu kritik eşik

Bakan Soylu, hastanelere, eczanelere ilişkin bir kısıtlamanın laf konusu olmadığına dikkati çekerek, fazla detaylı çalışmalar sonucunda olası olduğunca bulaş riskini eksilmek için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla bir çerçeve oluşturulduğunu dile getirdi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINDA İSTİSNAİ DURUMLAR

Soylu, lojistik firmalarında, ürün ve gıda taşıma alanlarında, tarım alanında jurnal bozulmayla aleyhinde karşıya kalabilecek ürünlerin toplanmasında, besi çiftliklerinde, büyük stratejik kuruluşlarda, basında çalışanların, Kızılay koordinesinde kan ve plazma bağışı randevusu olanların, PTT, kargo ve su yayılma şirketlerinde çalışanların, valilik ve kaymakamlıklar bünyesinde evlere maske ve kolonya taşıyanların sokağa çıkma yasağından istisna tutulduklarını, hem Türkiye Büyük Halk Meclisi’nin (TBMM) de açık olduğunu açıklama etti.

“DUYURUSU EVVELDEN YAPILSAYDIDAHA BÜYÜK BİR ACELE OLURDU”

“Sokağa çıkma yasağı duyurusu birkaç gün önce yapılsaydı vatandaşların ihtiyaçlarını daha sıcacık giderebileceklerine” ilişkin soruya Aristokrat, “Sözde daha büyük bir acele olurdu.” karşılığını verdi.

Yasağın pazar akşamı sona ereceğini yineleyen Asilzade, “Onun için vatandaşımızın acele etmemesi önemlidir lakin fazla doğaldır oysa bu yarım saat içinde olur ya acil ihtiyaçlarını edinmek isteyenler olabilir. Alırlar. Gece yarısından sonradan sokakta kimsenin olacağını düşünmüyoruz.” dedi.

“ECZANELERE GİTMEK İSTEYEN GİDECEK”

Bakan Aristokrat, kontrolün laf konusu olacağını belirterek, yasağın içeriğinin genelgede açık şekilde belirtildiğini dile getirdi. Aristokrat, “Bir pandemi dönemindeyiz. Çok doğaldır ki eczanelerin ve bütün sağlık kuruluşlarının açık olması gereklidir. Eczanelere gitmek isteyen gidecek. Sıhhat raporu olanlar gidebilecekler. aynı zamanda basın mensupları sokağa çıkabilecekler, fırın araçları gezebilecekler. Çünkü üzerinde fırın aracı yazıyor. Bizim onun kontrolünü yapabilmemiz fazla kolaydır.” diye konuştu.

Güvenlik müdürleri ve valilerle toplantı yaptıklarını ve uyarı edilmesi gereken hususları açıklama ettiklerini aktaran Asilzade, bu konuda herhangi bir kontrol sıkıntısı yaşanacağını düşünmediğini söyledi.

Sıradaki Haber :  Sağlık Bakanlığı: “Son 24 saatte korona virüsten 16 can kaybı, 921 yeni vaka”

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINA UYMAYANA HAPİS VE PARA CEZASI

SONRA NTV canlı yayına bağlanan Bakan Asilzade, ‘sokağa çıkma yasağına uymayanların cezası nedir’ sorusuna “2 ay ila 1 yıl aralarında hapis cezası var. 3 bin 186 liraya dek da para cezası söz konusu” cevabını verdi.

GÜNÜN ÖNEMLİ HABERLERİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu