Gündem

II. Abdülhamid’in arşivinden tarihi ‘Bursa’ fotoğrafları

II.Abdülhamid’in diplomasi ve icraat başarıları, iç ve dış mihraklarla mücadelesi, günümüzde çok konuşuluyor. Devlet-İ Aliyye’nin tarihinde manâlı derin izler bırakan II.Abdülhamid’in, bilim, kültür ve sanata ilgisi de, dikkat çekiyor. Projelendirme, mimari ve fotoğrafçılık alanlarındaki çalışmalar, bugün da takdir ediliyor.

Belgesel amaçlı çalışmalara önemiyle de bilinen II.Abdülhamid’in, fotoğraflama çalışmaları da, önemli kaynak oluşturuyor. İstanbul Üniversitesi, dünyanın sayılı resim arşivlerinden Sultan II. Abdülhamid Han’ın Yıldız Fotoğraf Koleksiyonu’nu, dijital ortama taşıdı. Dikkat ve dikkatle hazırlanan dijital evraklar, tarihçi ve araştırmacılar ile günümüz ve gelecek için eşsiz bir kültürel define, anlamına geliyor.

İstanbul Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Dr. Pervin Bezirci, İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi’nde yüksek güvenlikli şekilde korunan söz konusu koleksiyonun dijital dönüşümüne, 2013 yılında başlandığını söylüyor. Dönemin meşhur fotoğraf üstatları göre ayrı illerde çekilen siyah-beyaz fotoğrafların karelerinde, eskinin rengarenk güzelliklerini anlayabilmek muhtemel oluyor. Eşsiz koleksiyonda, dönemin Bursa’ndaki tarihi, doğal ve kültürel özelliğini en çarpıcı şekilde yansıtan fotoğraf kareleri bulunuyor.
Günümüzün Bursa’sı için geçmişe zaman tüneliyle götüren her bir fotoğrafla o yılların, tarihe, şiirlere, öykülere yansıyan güzellikleri görülüyor.

Sıradaki Haber :  Hurda otomobil içerisinde ölü bulundu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu