Dünya

İngiltere Başbakanı Johnson: ‘Karantinayı bitirme zamanı değil’

Korona virüs salgınında Avrupa’da en çok can kaybına sahip olan İngiltere’de Başbakan Boris Johnson, bu akşam millete seslendi. Johnson, 27 Mart’tan bu yana ülke genelinde uygulanan kısıtlamaların hafifletilmesine müteveccih söylemelerde bulunurken, “Karantinayı tamamlama zamanı değil” ifadelerini kullandı. Başbakan, konuşmasına, “Bu ülke ulusunun hürlükleri üzerindeki kısıtlamaların başlamasından bu yana neredeyse iki ay geçti” söylemesi ile başlarken, korona virüs için, “Daha evvel sulh ya da savaşta hiç görmediğimiz bir cins” ifadesini kullandı. Johnson, karantina önlemlerine uyduğu için İngiliz ulusuna ve binlerce yaşam kurtardığı için Millete Sağlık Servisi’ne NHS teşekkür etti.

“İkinci bir çoğalışa izin vermek çılgınlık”

İngiliz Başbakan, ülkede can kayıplarının eksilmeye devam ettiğine dikkat sürükleyerek, “Bu hastalığın dağılmasını durdurma gayretiniz ve fedakarlığınız sayesinde vefat oranı düşüyor ve sağlık kurumuna olan arzlar eksiliyor. Sayenizde NHS’yi gözettik ve binlerce yaşam kurtardık” ifadelerini kullandı. Başbakan, “İkinci bir çoğalışa izin vermek çılgınlık. Dikkatli olmalıyız. Virüsü hakimiyet etmeye ve yaşam kurtarmaya devam etmeliyiz” dedi.

“5 şartın sağlanması gerekiyor“

Johnson, kısıtlamaların rahatlatılabilmesi için evvel 5 şartın yerine getirilmesi gerektiğini açıkladı. Başbakan, bu şartların ikisinin NHS’nin korona virüs salgını ile başa çıkabileceğinden emin olmak ve vefat süratinde devamlı ve sürekli düşüş görülmesi olduğunu ifade etti. Johnson, değişik üç şartın ise enfeksiyon oranlarına idarenebilir seviyelere düşmesi, test ve gözetici teçhizat tedariğinin gelecekteki muhtemel arzı karşılaması ve ikinci bir doruk tehlikesinin bulunmaması olduğunu duyurdu. Başbakan, bu 5 şart sağlanmadan ilerleme olmayacak dedi. İngiliz Başbakan, karantinadan çıkış için 5 kritik seviye olduğu sarihlerken, şu an 4’üncü seviyede olduklarını ifade etti. Johnson, 1’inci seviyede ise hastalığın artık İngiltere’de bulunmadığı seviye olarak adlandırırken, “Fedakarlığınız sayesinde şimdi 3’üncü seviyeye adım adım ilerlemeye başlayacağız” dedi.

Sıradaki Haber :  İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Pazartesi günü görevine dönecek

İngiliz Başbakan, “Bu hafta bu karantinayı sona erdirmenin zamanı değil” ifadelerini kullanırken, “Bunun yerine tedbirlerimizi değiştirmek için dikkatli adımlar atıyoruz” söylemesinde bulundu. Başbakan, konutta çalışamayan herkes için etkin olarak çalışmasını sağlayacak temkinler alınacağını belirtirken, “Bu çalışanların güvende olmasını istiyorum” ifadelerini kullandı. Johnson, yurttaşların olası oldukça toplu taşımayı kullanmaktan sakınmasını isterken, “Sosyal mesafeyi gözetmeliyiz ve sürdürmeliyiz ve bu sebeple toplu taşıma kapasitesi hudutlu olacak” dedi.

Başbakan Johnson, şartların yerine getirilmiş ve rakamların hakimiyet altına alınmış olması şartı ile hizmet sektörünün en erken Temmuz ayında yine faaliyete geçebileceğine söyledi. Başbakan, İngiltere’ye hava yolu ile gelenlere 14 gün karantina uygulanacağına vurgu yaptı.

İngiliz Başbakan, gelecek haftadan itibaren bahçelerin sosyal mesafe kaidelerine uyulması şartı ile yine faaliyete geçeceğini duyururken, Çarşamba gününde itibaren yurttaşların sarih havada egzersiz yapabileceklerini dile getirdi. Johnson, “Yerel parkınız da güneşlenebilir, değişik yerlere gidebilir, spor dahi yapabilirsiniz” ifadelerini kullanırken, bu etkinliklerin ancak aile azaları ile beraber yapılabileceğine dikkat çekti. Başbakan, son olarak salgın önlemlerine uymayanların para cezası kesileceği mevzusunda uyardı.

Aylin Karadeniz
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu