Dünya

Japonya uzaya kargo aracı fırlattı

Japonya, Beynelmilel Uzay İstasyonu’na kargo taşıyan roketin fırlatma operasyonunun galibiyetli bir biçimde hakikatleştirildiğini açıkladı. Ülkenin uzay ajansı tarafından geliştirilen “Kounotori 9” isimli insansız uzay kargo taşıtını taşıyan H2B roketi, Kagoshima Eyaleti’ndeki Tanegashima Uzay Merkezi’nden mahallî saat ile 02.31’de havalandı. Takribî 15 dakika sonra roketten dağılarak tasarlanan yörüngeye yerleşen insansız kargo taşıtının hizmette olduğu 2009 senesinden bu yana 9. defa zaferle fırlatıldığı belirtildi.

Son misyon

Japon Uzay Araştırma Ajansı JAXA yiyecek ve teknik donanım başta olmak üzere değişik malzemeler taşıyan “Kounotori 9″un 25 mayısta uzay istasyonuna yaklaşmasının planlandığına söyledi. Birkaç hafta zamanınca misyon yerinde kalacak olan Kounotori 9’un, afaki malzemelerle beraber Beynelmilel Uzay İstasyonu’ndan parçalayacağı ifade edildi. İnsansız kargo taşıtının son vazifesini zafer ile bitirmesinin ardından atmosferde yanarak yok olması bekleniyor.

Dikkat sürükleyen ayrıntı

Kalkıştan evvel roketin pandemi ile savaşta ön saflarda yer alan sıhhat personeli ve öteki çalışanlara şükran ifadesi olarak mavi renkte aydınlatılması dikkat çekti. Ayrıca fırlatmada misyon alan personel rakamının da “konutta kal” çağrıları kapsamında eksiltildiği belirtildi. Salgını temkine gayretlerine takviye olarak izleyici ve gazeteciler de üsse alınmadı.

Burak Ersoy

Sıradaki Haber :  Otobüste kalp krizi geçirdi şoför hastaneye böyle yetiştirdi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu