Dünya

İngiltere hükümetinin korona virüs için acil durumlar raporu yayınlandı

İngiltere Acil Gidişatlar için Bilimsel Danışma Grubu’nun SAGE korona virüs ile alakalı alınan tedbirlerin kaldırılmasıyla alakalı tertip etme yaptığı evraklar yayınlandı. Küresel bir tehdit olarak dünyada 250 binden fazla bireyin vefatına neden olan ve İngiltere’deki bilançoyu artırmaya devam eden korona virüse karşı İngiliz hükümetinin hazırladığı acil gidişatlar raporu İngiliz medyasına yansıdı. Acil Gidişatlar için Bilimsel Danışma Grubu’nun SAGE korona virüs tedbirleri hakkında medyaya yansıyan dokümanlarında milletin güvenini gözetmek için her türlü kısıtlama tedbirlerinin kaldırılmasının “çok yavaş” yapılması gerektiği belirtiliyor. Ayrıca SAGE dokümanları, sosyal mesafenin ve kısıtlamaların kaldırılmadan ülkedeki ekonomik faaliyetleri yine başlamanın iyi olmayacağı mevzusunda uyarıyor.

Kısıtlamalar çok yavaş kaldırılacak

2 Nisan’da hakikatleşecek bir buluşma için 1 Nisan tarihinde hazırlanan ve medyaya sızan SAGE evrakında yer alan anekdotlara göre, kısıtlamaların “çok yavaş” kaldırılması önerilmektedir. Yayınlanan evrakta hali hazırda yürürlükte olan kısıtlama tedbirlerine bağlılığın devam ettiği ve cemiyetin bu kaidelere ne derece yattığına müteveccih araştırmaların neticelerine göre, İngiltere’de milletin yüzde 84’ü beraber yaşamadıkları aile azalarını görmeyi vazgeçtiği ve cemiyetin yüzde 91’inin dost görüşmelerini tamamen vazgeçtiği belirtiliyor. Temel tedariklere ulaşım ve finansal açıdan var olan takviyenin kısıtlama kaidelerine bağlılığı daha fazla yüksek yakaladığı ifade edilirken zorlayıcı önlemler uygulamanın ancak bağlılığın düştüğü ve bunun ulus sıhhati için makûs olacağı mazereti ile uygulanabileceği belirtildi.

Tedbirler “trafik ışıkları” ile sınıflandırılacak

Kısıtlamalara müteveccih ek tedbirler alınacaksa bu tedbirlerin millete söylenmesi gerektiği ancak aylar süresince uygulanacak katı kısıtlamaların cemiyet için daha tehlikesiz olacağı belirtildi. Düşük kazancın cemiyetsel gerginliğe yol kalemtıraşı ve bu meselelerden sakınmak için denklikçi miktarlara sahip olunması gerektiğini korunan evrakta, bu problemlerden sakınmak için kısıtlamaların düzeyli olarak ve yavaş yavaş olması gerektiği vurgulandı. Milletin güvenini ve yardımını gözetmek için, hangi faaliyetlerin sürdürülebileceği tercihinin kabul edilebilir ve denklikçi kriterlerle tanımlanacağı belirtildi.

Sıradaki Haber :  Gayrettepe-İstanbul Havalimanı metrosunda ilk tren raylara indi

Cemiyetin yapacağı ve yapamayacağı eylemleri “trafik ışığı” gibi bir listeleme ile sınıflandırılması gerektiğini ifade eden evrakta, sosyal aktifliklerde “kaçının”, “seyrek veya dikkatli yapın”, “hürce yapın” gibi sınıflandırılma yapılacağı ifade edildi. Kısıtlamaların gevşetilmesi için kaptan sınamalar yapılacağı enfeksiyonun dağılmasını önlemek için reel zamanlı izleme imkânlarını kullanmanın ehemmiyetli olduğu belirtildi.

Öte yandan Başbakan Boris Johnson’ın, 23 Mart Pazartesi günü korona virüs kısıtlamalarını duyuru etmeden evvel Cuma günü bilimsel uzman önerisi aldığı bildirilen raporda “Konutta kalın” iletiyi vardı. İngiltere Acil Gidişatlar için Bilimsel Danışma Grubu’nun SAGE 20 Mart 2020 tarihli belgesinde yer alan bilgilere göre, İngiltere’nin geri kalanının Londra’nın 1-2 hafta gerisinde olduğu ve virüsün korunmasız insanlara bulaşma tehlikesinin daha yüksek olduğu belirtildi.

Yoğun bakım birimi müracaatlarında kollanan süratli çoğalış, virüsün daha çok dağılmasıyla meblağlı olduğu ifade edilirken yoğum bakım gören hastaların rehabilitasyon süresi 3 ila 5 gün arasında değişmektedir ifadelerine yer verilmişti.

Aylin Karadeniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu