Dünya

İran’dan yeni normalleşme adımları

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, korona virüs ile gayrette buluşmasında konuştu. Korona virüste doruğu geçtiklerini düşündüğünü söyleyen Ruhani, “Korona virüs ile gayret açısından yarının gidişatı bugünden daha makûs olmayacak. Gidişatımız düne göre daha iyi ancak kasvet ve virüs meseleyi sona ermedi. Bu zaman zarfında, çalışanlarımızın ve sıhhat personelimizin hünerleri büyük miktarda büyüdü ve neredeyse tüm hekimlerimiz ve hemşireler bu hastalığın semptomlarını öğreniyorlar” dedi.

Ruhani, sosyal mesafe uygulamasının bir sonraki bültene kadar devam etmesi gerektiğini söyleyerek, “Bir zaman el sıkışmak ve sarılmak gibi geçmişin alışkanlıklarını unutmalıyız. Virüs bulaşan birey acil olarak cemiyetten uzaklaşmalıdır. Korona virüs testi pozitif çıkan şahsın ailesine, dükkanına ve hatta kendisine neticeyi söylenmeli ancak bazı hadiselerde söylenmemiş. Ben birkaç hadiseyi araştırdım ve pozitif netice istikametinde şahsın kendisinin, ailesinin ve dükkanının bilgilendirilmediğini gördüm. Bu karar merkezin kararıdır ve uygulanması zorunlu“ dedi.

Bu yılki Kudüs günü için iki karar alındığını söyleyen Ruhani, “Beyaz olarak tanımlanan 218 kentte tüm sıhhat protokolleri korunarak, Kudüs günü faallikleri yapılacak. Ancak yürüyüş olarak değil, cuma namazlarına katılım biçiminde olacak. İkinci karar ise başşehir Tahran. Tahran’da hiçbir şey yapılmaması düşünülemez ancak bu aktiflik milletin bir araya gelmesi biçiminde değil, Devrim Muhafızları tarafından sembolik olarak vasıta kafileleri ile şovlar hakikatleştirilecektir” ifadelerini kullandı.

İran Ramazan sonrası bayağılaşacak

Bayram namazlarının ülke genelinde kılınacağını söyleyen Ruhani, namazların camilerde kılınacağını ve milletin bayram namazlarını konutlarında da kılabileceklerini söyledi. Ruhani, Meşhed, Kum ve Şiraz şehrinde bulunan dini ziyaret yerleri ve türbelerdeki avluların ramazan ayından sonra açılacağını söyleyerek, “Sıhhat protokollerine bağlı kalarak, türbeler sabah 3 saat ve öğleden sonra 3 saat olmak üzere avluları sarih kalacak” dedi. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Ramazan ayından sonra ülke genelinde banalleşmek istediklerini belirterek, “Lokantalar ve üniversiteler açılacak. Spor faaliyetleri ise seyircisiz olarak tekerrür başlayacak” dedi.

Sıradaki Haber :  İtalya’da normalleşme sürecinin üçüncü aşaması başladı

Aynur Sena İvedi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu