Dünya

Japonya’da OHAL uygulaması sona erdi

Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan Covid-19 salgını sebebiyle Japonya’da 7 Nisan’da evvel kısıtlı olarak bülten edilen inanılmaz hal OHAL, bugün ülkenin tamamında sona erdi. Dün kararın uygulanmaya devam ettiği son 5 eyaletteki gidişatı değerlendiren Başbakan Shinzo Abe ve hükümet kurmayları, bugün ise son karar için korona virüs mevzusunda kendilerine danışmanlık yapan uzman heyetinin görüşlerine müracaat etti. Uzman heyeti hükümetin aldığı OHAL’i sonlandırma kararına yeşil ışık yaktı. Böylece son alınan kararla sadece Tokyo, Saitama, Chiba, Kanagawa ve Hokkaido’da süren uygulama, takribî 1.5 aylık müddetin ardından tamamen sona ermiş oldu. Kararla beraber ülkede yaşamın yarından itibaren kademeli olarak klasiğe dönmesi bekleniyor.

7 Nisan’da başladı

Japonya’da hükümet çoğalan korona virüs hadiseleri karşısında 7 Nisan’da Tokyo, Osaka, Chiba, Kanagawa, Saitama, Hyogo ve Fukuoka’da geçerli olacak biçimde OHAL bülten etmiş, 16 Nisan’da ise kararın kapsamı tüm ülkeyi içine alacak biçimde genişletilmişti. Başbakan Shinzo Abe’nin 6 Mayıs’ta sona ereceğini söylediği OHAL, daha sonra 31 Mayıs’a kadar uzatılmıştı. Hadise rakamında ciddi düşüş yaşanması halinde OHAL’in 31 Mayıs evvelinde kaldırılabileceği söylenmişti.

5 eyalet kalmıştı

Geçtiğimiz 14 Mayıs’ta yeni korona virüs hadiselerinin rakamındaki düşüsü değerlendiren hükümet 39 eyaletteki OHAL uygulamasını sonlandırmış, Hokkaido, Tokyo, Chiba, Kanagawa, Saitama, Kyoto, Osaka ve Hyogo’da ise OHAL önlemlerinin uygulanmaya devam edeceği belirtilmişti. Buna karşın koşulların olgunlaşması halinde mevzubahisi eyaletlerde de OHAL’in 31 Mayıs evvelinde bitebileceği tekrarlanmıştı. Geçtiğimiz hafta Osaka, Kyoto ve Hyogo’da da yürürlükten kaldırılan karar, o günden bu yana sadece Tokyo, Saitama, Chiba, Kanagawa ve Hokkaido’da uygulanıyordu. Son büyümelerle beraber ülke genelindeki uygulama, öngörülen tarih olan 31 Mayıs evvelinde sona ermiş oldu.

Burak Ersoy
 

Sıradaki Haber :  Pozitif vakaların bulunduğu köyde halk pazarının kurulması yasaklandı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu